Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Rodengymnasiet

Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning beteendevetenskap

Är du intresserad av människor? Tycker du att det är spännande att analysera ditt och andra människors beteende? Gillar du psykologi och sociologi och skulle du vilja lära dig mer om det under din gymnasieutbildning? Då kan inriktningen beteendevetenskap på samhällsvetenskapsprogrammet vara något för dig.

Vad får du lära dig?

På samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap får du utveckla din förmåga att se helheter och samband, att analysera, diskutera och utvärdera. Du läser ämnen som ger en större förståelse för dig själv och för andra människor och du lär dig att använda vetenskapliga metoder när du arbetar.

Ämnen som ingår i inriktningen beteendevetenskap är bland annat kommunikation, ledarskap, psykologi och sociologi. Inriktningen syftar till att utveckla din förmåga att se samband och bakgrund till människors reaktioner och handlingar i olika sociala och historiska sammanhang, samt i olika delar av världen. Därför läser du fördjupade kurser i engelska, och ett tredje språk, till exempel spanska, tyska eller franska.

Andra viktiga ämnen du får fördjupa dig i under utbildningen är svenska och matematik, samhällsvetenskap, naturkunskap, religion och historia.

Hur jobbar vi?

Vi jobbar med vetenskapliga metoder, gärna tematiskt och/eller ämnesövergripande mot examensmålen. Vi kopplar gärna teori till din och gruppens utveckling och tränar oss i samarbete i olika projekt. Det är viktigt för oss att du får en möjlighet till personlig utveckling inom ledarskapsområdet.

Vad händer sen?

Om du studerar beteendevetenskap under din gymnasieutbildning är du väl förberedd för högre studier. Exempel på yrken som du kan söka dig vidare mot är bland annat psykolog, lärare, kurator, socionom, personalvetare, jurist, polis eller kriminalvårdare.

Poängplan i korthet

Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Programgemensamma ämnen 300 poäng
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
Inriktning beteendevetenskap 450 poäng
Programfördjupning 300 poäng

Programstruktur för Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning beteendevetenskap

För dig som börjar Rodengymnasiet höstterminen 2023:

Programstruktur för samhällsvetenskapsprogrammet, SABET23 (pdf)

Senast ändrad: 2023-06-27