Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med barn och ungdomar. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar.

Utbildningen ger dig kunskaper om barn och ungdomars utveckling, lärande, behov och rättigheter samt om olika pedagogiska verksamheter. Du kommer även lära dig att möta, assistera och stödja barn och ungdomar i deras utveckling.
Kännetecknande för de verksamheter som programmet utbildar för är samverkan, samarbete och kommunikation. För att arbeta med barn och ungdomar krävs bland annat förmåga att lyhört, kreativt och med omdöme skapa optimala förutsättningar för delaktighet och lärande. Du kommer här få möjlighet att särskilt utveckla dessa förmågor.

Utbildningen kommer förbereda dig för att arbeta till exempel som barnskötare i fritidshem och förskola, personlig assistent eller elevassistent i skolan.
Med andra ord får du en utbildning inom yrken som har stor efterfrågan på arbetskraft. Inom programmet ges möjligheter att läsa kurser som förbereder för högskolestudier.

Poängplan i korthet
Gymnasiegemensamma ämnen 600 p