Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fordon och transportprogrammet

Fordons- och transportbranschen förändras ständigt och tekniken som används blir allt med komplex och specialiserad. Detta betyder att man i yrket lätt måste kunna reflektera över, värdera och välja mellan olika handlingsalternativ. För att arbeta inom fordon och transport behöver du därför vara öppen för nya innovationer, teknik och nya metoder. Vi erbjuder inriktningarna personbil, transport, lastbil och mobila maskiner.

Vad får du lära dig?

Fordonsprogrammet på Rodengymnasiet har ett gemensamt basår i årskurs 1 där du får breda kunskaper om branschens olika arbetsområden och en grundläggande utbildning om motordrivna fordon.

På vårterminen i årskurs 1 väljer du inriktning mot yrkesförare, bil- eller tungmekaniker. Alla yrken inom
fordons- och transportbranschen utmärker sig av snabb teknisk utveckling där miljö- och säkerhetstänkandet är i fokus. Branschen står inför en omställning från fossila bränslen till en hållbar struktur med bland annat eldrivna fordon och IT-baserade tjänster och verktyg. Dessa uppdrag i skolan och på arbetsmarknaden kräver ofta kunskaper i engelska, som är en naturlig del i fordonsutbildningen. Du får även lära dig vilken utrustning som bör användas samt kunna utföra arbetsuppgifter med hänsyn till säkerhet, riskhantering och ekonomi. Vi har valt att satsa på service och bemötande som en del av programfördjupningen inom inriktningarna på personbil, lastbil och moderna maskiner.

Hur jobbar vi?

Inom de olika inriktningarna kommer du att arbeta mycket praktiskt med händerna och med IT-baserade tjänster. Programmet erbjuder kurser som ger grundläggande högskolebehörighet till studier på universitet/högskola. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en viktig del i fordons- och transportutbildningen. Därför har alla inriktningar minst 15 veckor APL, där du utför delar av kurser och förekommande uppgifter på företag inom motorbranschen.

Vad händer sen?

Fordons-och transportprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta med fordon och maskiner. Programmet ger dig även en grund att arbeta med service och bemötande. Efter examen har du möjlighet att direkt börja jobba som exempelvis lastbilschaufför eller mekaniker.

Certifierat motorbranschcollege

Rodengymnasiets fordonstekniska inriktning är ett certifierat motorbranschcollege. Motorbranschcollege är ett kvalitetssystem som riktar sig mot särskilt utvalda gymnasieskolor som tillhandahåller utbildningar mot motorbranschens yrken. Det innebär en förstärkt samverkan mellan gymnasieskolor och företag inom motorbranschen för att höja utbildningskvaliteten.

Läs mer om certifieringen här.

Poängplan i korthet

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

 

Programgemensamma ämnen

400 p

 

Individuellt val

200 p

 

Gymnasiearbete

100 p

 

     

Inriktning Lastbil och mobila maskiner

400 p

 

- Programfördjupning

800 p

 

Inriktning Personbil

400 p

 

- Programfördjupning

800 p

 

Inriktning Transport

500 p

 

- Programfördjupning

700 p

 
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.