Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fordons- och transportprogrammet

Fordons-och transportprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta med fordon och maskiner. Programmet ger dig även grund att arbeta med logistik eller kundkontakt i branschen. På Rodengymnasiet finns inriktningarna Personbil, Transport och Lastbil- och mobila maskiner. Inom de olika inriktningarna kommer du att arbeta mycket praktiskt med händerna och med IT-baserade tjänster. Programmet erbjuder kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.

Fordonsprogrammet har ett gemensamt basår där du får breda kunskaper om branschens olika arbetsområden och en grundläggande utbildning om motordrivna fordon. Efter det går du vald inriktning mot yrkesförare, bil- eller tungmekaniker. Alla yrken inom fordons- och transportbranschen utmärker sig av snabb teknisk utveckling där miljö- och säkerhetstänkandet är i fokus.

Branschen står inför en omställning från fossila bränslen till en hållbar struktur med bland annat eldrivna fordon och IT-baserade tjänster och verktyg. Dessa kräver ofta kunskaper i engelska, som är en naturlig del i fordonsutbildningen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL), eller praktik, är en viktig del i Fordons- och transportutbildningen. Därför har alla inriktningar minst 15 veckor APL, där du utför delar av kurser och förekommande uppgifter på företag. Efter examen har du möjlighet att direkt börja jobba som exempelvis lastbilschaufför eller mekaniker.

Poängplan i korthet

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

 

Programgemensamma ämnen

400 p

 

Individuellt val

200 p

 

Gymnasiearbete

100 p

 

     

Inriktning Lastbil och mobila maskiner

400 p

 

- Programfördjupning

800 p

 

Inriktning Personbil

400 p

 

- Programfördjupning

800 p

 

Inriktning Transport

500 p

 

- Programfördjupning

700 p

 
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.