Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Bålbro Södra

Bålbro Södra kommer att utgöra ett nytt område för sammanhängande bostadsbebyggelse med i huvudsak småhusbebyggelse. Området kan bebyggas först när kraftledningen är flyttad.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar utvecklingen av området Bålbro Södra. Orange färg betyder sammanhängande bostadsbebyggelse.

Området består av skog samt lägre vegetation i den befintliga ledningsgatan. Jordart är främst sandig morän och postglacial lera med inslag av berg. Marken är i kommunal ägo och området är planlagt.

Inom Bålbro Södra finns flera höga naturvärden. Större delen av området utgörs av spridningskorridorer för salamander. Ett mindre område i östra delen är hemområde för salamandrar. En klibbalsumpskog finns i ena änden. I östra kanten tangerar området en spridningslänk för barrskogsmesar. Kraftledningsområdet utgör idag ett grönstråk och en parkskog.

Området är utpekat i Landskapsbild och kulturmiljöutredning som känsligt område med avseende på kulturmiljö kopplat till den moderna staden med villabebyggelse från 1950 och 60-talet samt en betydande grönstruktur som är väl inplanerad i stadsbilden. Parkerna är känsliga för ianspråktagande av ny bebyggelse vilket resulterar i minskad möjlighet till närrekreation och brutna ekologiska samband. Bålbroskolan ligger i nära anslutning. Gång- och cykelväg finns.

Området ligger inom kommunalt verksamhetsområde för vatten, spillvatten och dagvatten. Hur många fastigheter som kan anslutas och vilka åtgärder som krävs för att en utbyggnad ska kunna ske behöver utredas. Inom området finns ett par lågpunkter där vatten samlas som är lämpliga för dagvattenåtgärder.

Utveckling

Om den befintliga kraftledningsgatan tas i anspråk skapas möjligheter att bygga ihop Rimbo. Området har potential för cirka 20–30 småhus som kommer att ansluta till befintlig småhusbebyggelse i norr och söder. Kollektivtrafikförsörjning i området möjliggörs då Västertorpsvägen och Rånäsvägen byggs ihop.

Där kraftledningen idag går finns ett grönt stråk som ska finnas kvar även efter att området bebyggts. Stråket är både spridningskorridor för djur och växter och kopplar ihop Långsjön med andra viktiga grönområden som Näset. Det gröna stråket är också en del av ett kulturmiljövärde som ska värnas. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.

Riktlinjer

  • Kraftledningen måste flyttas innan området kan utvecklas.
  • Grönstråk ska bevaras, av sociala, ekologiska och kulturmiljömässiga skäl.
  • Skyfalls- och dagvattenåtgärder ska genomföras där det är lämpligt.
  • Utred och bedöm behovet av VA-försörjning och kapacitet.
  • En fördjupad naturvärdesinventering och en groddjursinventering behöver göras.
  • Ekosystemtjänster i området ska stärkas och utvecklas. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.

 

 

Senast ändrad: 2023-12-19