Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Kvarntorp

Kvarntorp kommer att utgöra ett nytt område för sammanhängande bostadsbebyggelse med i huvudsak småhusbebyggelse.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar utvecklingen av området Kvarntorpet. Orange färg betyder sammanhängande bostadsbebyggelse.

Kvarntorpet består av skogsmark med några enstaka mindre gårdar eller torp med tillhörande öppna marker. Den dominerande jordarten i Kvarntorpet är morän med inslag av lera i den östra delen. Området är idag inte detaljplanelagt, dock har ett positivt planbesked 2019 getts för en fastighet inom området. Fastigheterna är i både privat och kommunal ägo.

Området är en del av ett större sammanhängande skogsområde med både rekreativa värden och höga naturvärden. Detta område är sannolikt viktigt som källområde för arter som kan sprida sig ifrån mindre områden runt om i Rimbo. Naturvärdena består av bland annat av områden med sumpskog, rödlistade arter och en nyckelbiotop. I den västra delen av området har det inte genomförts någon naturvärdesinventering. Delar av området, främst den östra delen, har stor kapacitet att tillhandahålla flera olika ekosystemtjänster bland annat vattenreglering, pollinering, biologisk mångfald.

I den östra delen av området finns ett viktigt rekreationsstråk med en koppling söderut till naturområde med höga kulturmiljövärden samt vidare till Sandbanken. Enligt Artportalen finns signalarter, fridlysta och rödlistade arter i området. Inom Kvarntorp finns två områden med naturvärden enligt Skogsstyrelsen.

Endast en känd fornlämning finns i området, men flera finns i nära anslutning. Norra delen av området – Tistelkullen – har klassats som mycket känslig miljö i Rimbo kulturmiljöutredning och landskapsanalys. Tistelkullen är känsligt för utradering, fragmentering och för brutna ekologiska samband. Inom området förekommer arkeologiska lämningar, främst från bronsåldern.

Busshållplats med kollektivtrafik Uppsala-Norrtälje finns vid väg 77. Området kommer dra nytta av en framtida direktlinje mellan Norrtälje och Arlanda och generera ytterligare resenärer på både befintlig linje 677 och den framtida linjen till Arlanda. I dagsläget råder utökat byggnadsförbud längs väg 77 enligt beslut från länsstyrelsen. Befintlig cykelbana finns fram till Midsjö.

Området ligger till största delen utanför kommunalt verksamhetsområde för vatten, spillvatten och dagvatten. Områdets östra del ligger i nära angränsning till befintlig vatten- och spillvattenledning. I samband med utbyggnaden fram till Midsjö dimensionerades det då nybyggda ledningsnätet för en viss ökning av boende i området. Hur många fastigheter som kan anslutas och vilka åtgärder som krävs för att en utbyggnad ska kunna ske behöver utredas.

Enligt översvämningskarteringen finns det risk för översvämning vid skyfall i området längs med väg 77. Stigande nivåer i Långsjön bedöms i dagvattenutredningen inte ha negativ påverkan på Kvarntorp.

Utveckling

Trafikverket planerar ny dragning av väg 77 utanför Rimbo tätort och den rekommenderade transportleden för farligt gods bedöms inte längre behöva passera förbi Kvarntorp och genom tätorten. Länsstyrelsen har föreskrivit ett utökat bebyggelsefritt avstånd om 30 meter längs väg 77 för att minska risker vid olyckor och överskridande av riktvärden för buller och luftkvalitet. Byggnadsförbudet kommer sannolikt att kvarstå även om väg 77 flyttas. Dock ska det vid varje enskilt fall prövas utifrån risk, trafikmängd, hastighet, terrängförhållanden samt drift- och underhåll.

Området har potential att utvecklas som bostadsområde som knyter an till den befintliga småhusbebyggelsen i Midsjö samt i öster. Området är kuperat och med tanke på terrängen och omgivningen föreslås därför en inriktning mot i första hand småhusbebyggelse. Inslag av parhus och radhus kan förekomma. I västra delen av området är det lämpligt med större tomter som förutom bostäder kan inrymma verksamheter som är förenliga med bostäder. Detta för att underlätta för egenföretagare i Rimbo.

Antal bostäder som ryms i Kvarntorp beror på hur tätt området kan bebyggas samt hur typer av bostäder och tomtstorlek fördelas. Med en över ytan jämn fördelning av normalstora villatomter, större tomter som kan inrymma verksamheter samt tomter för radhus uppskattas drygt 300 nya bostäder kunna skapas inom området. Då finns det även plats för kommunal service som skola.

Området behöver planeras med stor hänsyn till de naturvärden som idag finns på platsen. Buffertytor bör därför skapas bland annat mot sumpskogen i nordöstra delen av området. Det är också viktigt att lämna kvar gröna korridorer mellan bebyggelseytorna för att upprätthålla spridningskorridorer mellan naturområdena söder om och norr om Kvarntorp. Dessa är till för både växter och djur men även för att skapa tillgänglighet till grönområden och rekreationsmöjligheter för de som kommer bo i området. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.

I samband med planläggning av området bör en ny förskola och eventuellt en ny skola lokaliseras i Kvarntorp. Dessa lokaliseras lämpligen centralt i området. Exakta placeringar får utredas i samband med fortsatt planering.

I dagvattenutredningen föreslås ytor som kan avsättas för dagvattenhantering. De föreslagna ytorna ligger i lågpunkter och är därför lämpliga platser att fördröja och rena dagvatten. Eftersom området ligger nära recipienten Långsjön, som har dålig ekologisk status, är det extra viktigt att säkerställa fördröjning och rening av dagvatten.

Riktlinjer

  • Ytor för rening och fördröjning av dagvatten innan det når Långsjön bör föreslås. Utredningen behöver visa på hur dagvatten ska tas omhand på bästa sätt.
  • Utred hur exploateringen påverkar framkomlighet på väg 77 vid skyfall.
  • Identifiera och föreslå lämpliga stråk som kopplar till omgivningens bebyggelse- och rekreationsområden.
  • Koppla ihop området med befintliga tätorten med gång- och cykelförbindelser.
  • Utred lämpliga in- och utfarter samt hållplatslägen vid väg 77.
  • En fördjupad naturvärdesinventering och en groddjursinventering behöver göras.
  • Hänsyn ska tas till sumpskogen i nordöstra delen av området
  • Avrinningsområde och påverkansområde för våtmarken bör utredas så att denna inte påverkas vid eventuell exploatering, för bibehållen vattenhållande funktion i landskapet.
  • Ekosystemtjänster i området ska stärkas och utvecklas. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.
  • Utred möjligheten att skapa gemensamma ytor och trygga offentliga miljöer inom området.
  • Förskola och eventuellt skola är lämpligt i området. I samband med planeringen av området ska behov stämmas av mot aktuell lokalförsörjningsplan.
  • Området består av flera olika fastighetsägare och både kommunal och privat ägo. Planläggning bör inledas med ett program för att reda ut den övergripande strukturen för hela området.
  • Utred och bedöm behovet av VA-försörjning och kapacitet.
  • Behovet av fler upplagsytor för omhändertagande av snömassor, ris från röjningsarbeten med mera kommer öka i samband med att Rimbo växer. Lämpliga ytor behöver säkerställas i samband med planläggning.

 

 

 

 

Senast ändrad: 2023-12-19