Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Adamsberg

Adamsberg kommer att utgöra ett nytt område för sammanhängande bostadsbebyggelse med blandade bostadstyper som kompletterar befintlig bebyggelse i Asplund.

Området består av åkermark, ängs- och betesmark samt till viss del skog. Största delen av området består av postglacial lera, men i söder och öster finns morän och inslag av berg. Marken är i privat ägo och området är i dagsläget inte detaljplanelagt. För en mindre del av området, del av fastigheten Adamsberg 1:1, finns det ett planbesked (beslutat 2016 enligt KS 16-832.214) som innebär att kommunen är positiv till att pröva bebyggelse genom detaljplan. Planbeskedet omfattar området närmast den befintliga bebyggelsen i Asplund och avsikten med planuppdraget är att möjliggöra bostadsbebyggelse. I fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo 2010 föreslås området mellan Rimbo tätort och bostadsområdet Asplund vara ett område för dagvattenhantering.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar utvecklingen av området Adamsberg. Orange färg betyder sammanhängande bostadsbebyggelse.

I de sydvästra delarna av Adamsberg finns häckningsbiotoper, aktivitetsområden och spridningssamband för hackspett, och i det närliggande natur- och friluftslivsområdet Näshagen finns spridningsområden och dammar för salamandrar.

Adamsberg är i Rimbo kulturmiljöutredning och landskapsanalys utpekat som mycket känslig miljö. Adamsberg ingår i karaktärsområdet som benämns Herrgårdslandskapet. Det är mycket känsligt för dominerande nutida tillägg. Det handlar också om att bevara sambandet mellan herrgårdsmiljön och det omgivande landskapet. Särskilt känsligt för påverkan är de öppna odlingslandskapen där herrgårdslandskapet kan upplevas i sin helhet. Enskilda objekt och strukturer i landskapet så som gravfält, alléer, broar, kvarnlämningar samt bebyggelse så som gårdar, torp, gårdslägen, ekonomibyggnader och andra bebyggelseenheter med koppling till storjordbruksdrift är mycket känsliga för förändring. I områdets södra delar finns gravfält som är skyddade som fornlämningar.

Området består till stor del av jordbruksmark klass 5, vilket innebär 20 % högre normskördar än medel.

Vatten- och spillvattenledningar är framdragna till Asplund. Området angränsar mot vattenskyddsområde Rimbo-Bergby som är under utredning. Vattentäkten är reservvattentäkt för Rimbo och skyddsföreskrifter ska följas. I norra kanten av Adamsberg finns ett båtnadsområde för markavvattningsföretag Sänkning av Långsjön, Kundbysjön och Björkarn. Enligt dagvattenutredningen kan de nordöstra delarna av området vara utsatta för risk vid stigande vattennivåer i Långsjön.

Befintlig gång- och cykelväg finns ner till Asplund och längs gamla banvallen finns ett rekreationsstråk. Busshållplats för resor mot Stockholm finns längs väg 280, vid Asplund. Området ligger i anslutning till väg 280 och det råder nybyggnadsförbud 30 meter på båda sidorna om vägen.

Norr om utvecklingsområdet ligger Långsjöns svämplan. Detta område riskerar att översvämmas vid höga vattenflöden. Dessutom omfattas Långsjön av strandskydd. Området mellan Adamsberg och Rimbo tätort kommer därför behöva bibehållas som natur.

Utveckling

Området kan utvecklas i trädgårdsstadsanda med sammanhängande bostadsbebyggelse medlägenheter villabebyggelse och radhus. Inom området föreslås även service som förskola, eventuellt en ny skola, samt viss kommersiell verksamhet. Antalet bostäder som kan tillkomma i området beräknas till cirka 1000.

Förutom bostäder och service planeras även mötesplatser av olika slag som torg och samlingshus, samt gång- och cykelstråk. Ett stråk mellan Adamsberg och Långsjön planeras för dagvattenrening och rekreation.

Det är mycket viktigt att Adamsberg utformas och utvecklas så att området kan samspela på ett bra sätt med utvecklingen av Rimbo centrum och Rimbo som helhet. Adamsberg bör därför vara underordnat Rimbo centrum. Utvecklingen av området bör starta från befintlig bebyggelse för att skapa en sammanhållen bebyggelseutveckling.

Området bör planeras i sin helhet för att tidigt utreda behoven av social service och teknisk infrastruktur, till exempel vatten- och avloppsförsörjning, gator och förskolor. Lämpligt avstånd behöver hållas till väg 280 och befintlig faunapassage behöver beaktas.

Det är viktigt att Adamsberg blir en del av Rimbo och att kopplingar mellan området och övriga Rimbo utformas så att de upplevs hänga ihop även om det kommer vara ett grönområde emellan.

Utveckling av området ska ske med hänsyn till områdets kulturhistoriska värden. Komplettering av bebyggelse bedöms enligt kulturmiljöutredning och landskapsanalys vara möjlig förutsatt att det sker på en väl vald plats, väl avskilt geografiskt och visuellt från herrgårdens huvudbebyggelse och större landskapsrum. Skogsridåer skulle kunna användas för att minska påverkan på stora landskapsrum. Utformningen bör ske med hänsyn till:

  • Variation av landskapskaraktärer – Öppna fält, skog, strand och småbrutet landskap
  • Alléer, vägar och järnvägsbankar
  • Landskapsrummen kring herrgårdsanläggningarna befriade från modern tillkommen bebyggelse
  • Torp, arbetarbostäder, ekonomibyggnader och andra lämningar från storbrukstiden med den agrara bebyggelsen
  • Herrgårdsbebyggelse med tillhörande parker
  • Stadsnära rekreationsområden

Hänsyn bör tas till naturvärden och buffert ska finnas till vattenmiljöerna och ån norr om Adamsberg. När området utvecklas bör dess förmåga att tillhandahålla ekosystemtjänster stärkas och utvecklas. Det är viktigt att i kommande planering utvärdera hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering.

Adamsberg består till stor del av jordbruksmark. Kommunen bedömer att det är ett väsentligt samhällsintresse att utveckla bostäder och funktioner som hör till en blandad bebyggelse i Adamsberg, för att främja en mer sammanhängande bebyggelsestruktur med närhet till infrastruktur och service av olika slag. Det ger en sammantaget god bebyggd miljö. Det är vidare ett väsentligt samhällsintresse att Rimbo kan utvecklas till en självbärande ort som även fyller en funktion för omgivande landsbygd med tillgång till samhällsservice, kultur- och fritidsanläggningar, kommersiell service och kollektivtrafik. För det behövs fler bostäder. Alternativa lokaliseringar som prövats i samrådsförslaget bedöms inverka negativt på flera allmänna intressen/riksintressen och bidrar i lägre grad till en mer sammanhängande tätort. Läs mer under kapitel Jordbruksmark.

För området som omfattas av markavvattningsföretagets båtnadsområde är det inte tillåtet att släppa på större flöden än vad som framgår av rådande regleringar för markavvattningsföretaget. Företaget måste omprövas eller avvecklas om flöden till företaget avleds eller förändras.

Kapacitet i befintlig VA-anläggning måste utredas. I och med att stora delar av området har en avrinning mot Långsjön ska ytor för rening och fördröjning av dagvatten innan det når Långsjön inklusive översvämningszonen utredas. Se även Grön och blåstruktur, Vattenvårdsområden.

Då området till stor del består av lera ska en geoteknisk markundersökning göras för att bedöma lämpliga anläggningstekniker.

Riktlinjer

  • Utvecklingen i Adamsberg ska ske på ett sätt som samspelar med centrumutvecklingen i Rimbo och Rimbo som helhet.
  • Kopplingen mot Rimbo centrum behöver stärkas.
  • Området bör planeras i sin helhet för att tidigt utreda behoven av social service och teknisk infrastruktur.
  • Herrgårdslandskapet ska värnas genom att utformning och placering av bebyggelse ska göras med hänsyn till den känsliga kulturmiljön.
  • Naturvärdesbedömning och groddjursinventering behöver göras samt artskyddsutredningar.
  • Ekosystemtjänster i området ska stärkas och utvecklas
  • En dagvattenutredning måste tas fram i samband med planläggning
  • Påverkan på markavvattningsföretaget ska utredas.
  • Fornlämningar inom området ska undersökas.
  • Utred och bedöm behovet av VA-försörjning och kapacitet.
  • En socialkonsekvensanalys och en barnkonsekvensanalys bör genomföras
  • Områdets geotekniska förhållande ska utredas
  • Behov och placering av ny skola och förskolor behöver utredas
  • Djupare analys av fluktuering i Långsjöns nivå bör utföras i samband med planläggning för att säkerställa att bebyggelse inte riskerar att översvämmas.
  • Frågan om huvudmannaskap för allmänna platser behöver utredas.
  • Behovet av fler upplagsytor för omhändertagande av snömassor, ris från röjningsarbeten med mera kommer öka i samband med att Rimbo växer. Lämpliga ytor behöver säkerställas i samband med planläggning.

 

 

 

 

 

Senast ändrad: 2023-12-19