Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Avfall

Avfallshanteringen i Norrtälje kommun drivs genom det kommunala bolaget Norrtälje Vatten och Avfall. Kommunen ansvarar för att samla in kommunalt avfall.

Avfallshanteringen i Norrtälje kommun regleras i kommunens avfallsföreskrifter och vägleds genom avfallsplanen. Kommunen ansvarar för att samla in kommunalt avfall i form av rest- och matavfall samt förpackningsavfall, textil och tidningar. Vid kommunens återvinningscentraler sker insamling av elavfall, farligt avfall samt grovavfall. Det är viktigt med ett miljömässigt klokt omhändertagande av avfall där återanvändning och materialåtervinning sätts i fokus.

Avfall i Norrtälje kommun tas om hand enligt EU:s avfallshierarki, vilket innebär att:

  • I första hand förebygga att avfall överhuvudtaget uppstår genom att bland annat arbeta med invånarnas konsumtionsmönster och avfallsminimering i kommunala verksamheter. 
  • De produkter som säljs ska återanvändas så många gånger som möjligt. Goda exempel är att låna böcker på biblioteket eller dela trädgårdsmaskiner inom ett bostadsområde.
  • Materialåtervinna så stor del av avfallet som möjligt. Det innebär till exempel att glas blir nytt glas, plast blir ny plast osv.
  • Energiåtervinning kan ske genom att energin i materialet tas tillvara och omvandlas till exempelvis el och värme. Bland metoderna för energiåtervinning finns exempelvis biologiska behandlingsmetoder som kompostering eller rötning samt förbränning med energiutvinning i särskilt anpassade förbränningsanläggningar.
  • I sista hand deponeras avfallet. Deponering sker med det avfall som inte går att återvinna på andra sätt. Det kan exempelvis handla om sten och kakel.

Anläggningar för att hantera avfall är ofta en utmaning i samhällsplaneringen då de är störande för omgivningen samtidigt som de behöver ligga lättillgängligt och nära. Befintliga avfallsanläggningar bör därför värnas och ges förutsättningar att utvecklas på befintlig plats.

Riktlinjer avfallshantering

  • Säkerställa en fungerande avfallshantering i hela kommunen
  • Säkerställa tillräckliga ytor för att ta hand om avfall på avfallsanläggningarna
  • Främja gemensamhetslösningar för avfallshantering på land och i skärgård
  • Bereda plats för avfallshantering utifrån sortering i olika fraktioner enligt gällande lagstiftning vid planering och byggande
  • Prioritera lokalt omhändertagande av avfall och sträva efter en kretsloppsbaserad avfallsförvaltning
  • Sträva efter en minimal miljöpåverkan vid hantering och behandling av avfall
  • Verka för ett ökat återbruk och minskad avfallsmängd i kommunen

Källsortering

För att förenkla för fastighetsägare att sortera sitt avfall ska det, enligt ett riksdagsbeslut, finnas fastighetsnära insamling av förpackningar senast 2027. Det innebär att kommunen kommer att hämta restavfall, matavfall och förpackningsavfall fastighetsnära, både i småhus och flerbostadshus.

Insamling av avfall kräver ett vägnät med god framkomlighet för de fordon som normalt används, exempelvis avseende storlek, tyngd och vändradie. Bostäder behöver därför utformas så att både boende och fordon lätt och säkert kan nå insamlingsplatserna för att lämna och hämta kommunalt avfall (hushållsavfall). Vid komplettering av befintlig bebyggelse eller förtätning behöver frågan om avfallshantering vägas emot andra aspekter i en god gestaltad livsmiljö.

Slamhantering/latrin

Det avloppsslam och latrin som hämtas hos kommunens invånare behöver ses som en resurs och hanteras som sådant. Kretsloppslösningar för att hantera slammet och skapa restprodukter i form av bland annat biokol eller gödningsmedel kommer i framtiden vara en naturlig del av kommunens avfallshantering.

Avfallshantering i skärgård

Norrtälje kommun har en stor skärgård med omkring 13 000 öar, varav många bebodda med permanent- och fritidsboende.

Hämtning av restavfall har under lång tid skett manuellt i säckar med båt från enskilda bryggor. För att möjliggöra en hämtning av mat- och förpackningsavfall med en minimerad miljöbelastning behöver det skapas platser för insamling vid gemensamma hämtplatser, både på land och på öar.

Vid gemensamma hämtplatser ges en utökad service med möjlighet till full utsortering av alla materialslag som invånarna ska sortera fastighetsnära. Gemensamma hämtplatser på fastland ger även en större möjlighet till åretrunthämtning där annars isläggning kan begränsa framkomligheten.

Avfallsanläggningar i Norrtälje kommun

I Norrtälje kommun finns tre återvinningscentraler (Salmunge, Häverö och Görla). Dessa anläggningar ska tillsammans uppfylla den mottagnings- och behandlingskapacitet som motsvarar det avfall som produceras av kommunens invånare. Salmunge och Häverö är dessutom integrerade i större avfallsanläggningar med behandling och deponering. Deponi av avfall finns även vid Björkholmen. I samband med drift och sluttäckning behövs ytor för att hantera och rena lakvatten. Samtliga anläggningar ska kunna expandera och utvecklas för att möta både nutida och framtida behov och miljökrav.

Senast ändrad: 2024-04-10