Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Kulturmiljöer av lokalt intresse

I kommunens kulturmiljöprogram (1989) beskrivs 22 kulturmiljöer av lokalt intresse.

Nedan beskrivs de 22 kulturmiljöer av lokalt intresse som finns i Norrtälje kommun. Dessa redovisas även i hänsynskartorna.

Väddö kyrka

Den nuvarande kyrkan är uppförd på 1870-talet, men här fanns fram till 1840 en medeltida kyrka. Det skyddsvärda området runt kyrkan sträcker sig ner till
Ortalaviken och innefattar bland annat prästgården, prästtorpen, sockenstugan, flera gravfält, två gravhögar och en skeppssättning samt Mälby, som tidigare kallades kyrkbyn.

Fjäll

Byarna Norrfjäll, Söderfjäll och Norrbyle på Väddövikens östra sida med gravfält visar på en långvarig bebyggelseutveckling. Den södra gården i Norrfjäll utgör exempel på en numera sällsynt gårdsutformning, den götiska.

Massum

Massums by har behållit en ålderdomlig prägel även om en stor del av bebyggelsen förändrats genom ombyggnader. Uthusens placering på tomterna visar att gårdarna en gång varit kringbyggda. Det karakteristiska höjdläget och den öppna odlade marken gör att byn har ett stort kulturhistoriskt värde.

Boda

Kring Bodaviken utbreder sig ett karakteristiskt skärgårdslandskap, där blandskog, betade enbackar, ängar och strandängar tillsammans har ett kulturhistoriskt värde som är känsligt för förändringar.

Häverö Prästäng

Häverö Prästäng utgör ett representativt exempel på en hävdad löväng och har ett stort kulturhistoriskt värde. Prästängen är skyddad som naturreservat.

Gribby

Gribby utgör en by i skogsbygden med ursprung i järnåldern. Gårdar och uthus samt byägor förmedlar fortfarande en relativt oförändrad tradition. Det värdefullaste och mest känsliga inslaget utgörs av bebyggelsen.

Edebo

I området ingår Edebo kyrka, Skälby, Hammarby, Lundås samt Ytterby. Kyrkan är från 1400-talet och i miljön kring kyrkan och kyrkbyn Skälby finns bland annat prästgården, klockstapel, fattigstuga och skola samt flera gravfält och andra fornlämningar. Hammarby har också anor från medeltiden.

Lundås var en medeltida sätesgård och bestod av fyra frälsehemman och med lokalisering nära en viktig farled. På andra sidan Skeboån ligger Ytterby med miljömässiga värden. Allt visar på en långvarig bebyggelseutveckling med ursprung i järnåldern.

Gråska

Gråska är en by i skogsbygden som har ursprung i järnåldern, vilket beläggs av gravfält. Bebyggelsen är delvis välbevarad. Byn som helhet har miljö- och kulturhistoriskt värde.

Ronöholm

Ronöholm bildar en enhetlig och välbevarad herrgårdsmiljö med traditionella bebyggelseinslag och anor från medeltiden. Gravfältet vittnar dessutom om en långvarig historia.

Forsbol

Här fanns en masugn under andra hälften av 1600-talet då möjligheterna att utvinna träkol var en viktig lokaliseringsfaktor. Området vid Forsbol utgör ett åskådligt exempel på den bebyggelse som fanns i skogsmarken inom bruksbygden.

Skeninge och Myskja

Skeninge och Myskja utgör två mindre, väl avgränsade byar i skogsbygden. Myskja har ursprung i järnåldern. Byarna utgör lättolkade agrarmiljöer, typiska för skogsbygden. Tillsammans med inägor och skogsmarken visar de hur jord- och skogsbruk varit avgörande för försörjningen.

Gavel-Långsjön

Bebyggelsens lokalisering i området är karakteristisk för den torpbebyggelse som växte fram under 1800-talet. Bebyggelsen har i många fall kvar en ålderdomlig prägel. Landskapet visar fortfarande det småskaliga markutnyttjandet, typisk för utmarksbebyggelsen.

Beateberg

Beateberg utgör ett pedagogiskt exempel på den villaliknande herrgårdsbebyggelsen som började anläggas i slutet av 1800-talet i Sverige. Parken med ädellövskog bidrar till att skapa en enhetlig miljö.

Råda

Norra och Södra Råda utgör en värdefull miljö. Trots att bebyggelsen inte är homogen ger den tillsammans med den omgivande åker- och hagmarken en bild av hur bebyggelse och markanvändning anpassats till de naturliga förutsättningar som gavs i övergångsbygden.

Nor

Nor utgör en representativ herrgårdsmiljö med flera väl bevarade byggnader. Rester av ett parklandskap med ädellövskog kan fortfarande återfinnas runt bebyggelsen.

Väthövda

Väthövda utgör ett småskaligt jordbruk med ålderdomliga terrasserade åkrar. Miljön är väl avgränsad och utgör en mindre agrar miljö i skärgården.

Rådmansö kyrka

Rådmansö kyrka är vackert belägen vid vattnet, som tidigare haft kontakt med havet. Kyrkan har här liksom på många andra håll dragit till sig en rad sociala funktioner som kan avläsas i bebyggelsen i dess närhet.

Riddersholm

Naturen vid Riddersholm är mycket omväxlande med ädellövlundar, mindre skogspartier, ängsmarker, rikkärr och strandängar vid havet. Riddersholm utgör en herrgårdsmiljö i skär-gården, där framför allt landskapet har stora kvaliteter.

Buddboda

Buddboda utgör en ensamgård i övergångsbygden som bevarat en ålderdomlig prägel. Landskapet präglas av ett småskaligt utnyttjande, där åkerytorna är små och oregelbundna. Samtliga byggnader utgör omistliga delar i denna kulturhistoriskt värdefulla miljö.

Svartnö

Svartnö utgör ett åskådligt exempel på en by i den inre skärgården, där bebyggelse, byvägar, åkrar och hagmark bildar en enhetlig miljö.

Furusund

Furusund representerar en tidstypisk sommarnöjesort. Många byggnader är bevarade från storhetstiden från 1880 fram till första världskriget. Ön har en intressant historia och den samlade bebyggelsen ett högt kulturhistoriskt värde.

Björnö

Björnö gård har en rik och mycket spännande historia som storgods ända från medeltiden. När Norrtälje stad anlades i början av 1600-talet, så var det på Björnös marker. Bebyggelsemiljön är utomordentligt fin och rymmer ett flertal byggnader från olika tidsepoker samt spår efter en barockträdgårdsanläggning.

Ställningstagande om kulturmiljöer av lokalt intresse

Kulturmiljöer är en oersättlig resurs. Exploatering intill känsliga kulturmiljöer kan medföra ett ökat slitage eller påverkan som sänker miljöernas värden. Åtgärder som kan riskera betydande negativa konsekvenser för kulturvärden skabör därför inte tillåtas. En levande landsbygd med många boende bibehåller samtidigt kulturlandskapet och möjliggör generationsskiften.

Senast ändrad: 2024-04-09