Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Skolor och förskolor

I dagsläget finns sex grundskolor i Rimboområdet: Bålbroskolan, Långsjöskolan, Rånäs skola och Skederids skola i kommunal regi, samt Ekebyholmsskolan och Viby friskola i fristående regi. Det finns 11 förskolor i Rimbo och ytterligare ett antal förskolor i Rimbos närhet.

Det finns i dagsläget ingen öppen förskola, utan detta erbjuds endast i Norrtälje och Hallstavik. Barn behöver trygga och säkra skolvägar. Att gå eller cykla till skolan ger positiva hälsoeffekter, samtidigt som barnen tidigt lär sig ett hållbart resebeteende. Området kring skolor och förskolor ska utformas utifrån barns behov av trafiksäkra miljöer. Det finns ingen gymnasieskola i Rimbo.

Utveckling

Fram till 2030 behövs det cirka 100 nya förskoleplatser i Rimbo tätort. En preliminär bedömning utifrån dagens befolkningstillväxt ger ett behov på ytterligare cirka 200 förskoleplatser netto under de kommande 20 åren. Fördjupningen av översiktsplanen föreslår att nya förskolor planeras i utvecklingsområdena Kvarntorp, Adamsberg, Västertorpsskogen alternativt Bålbro norra samt på fastigheten för befintliga Skarsjö förskola. Ny skola behövs i Adamsberg och eventuellt i Kvarntorpet. 

I dagsläget finns kapacitet i Långsjöskolan att ta emot fler elever. I samband med att utvecklingsområdena byggs ut och elevantalet ökar kommer det behöva byggas fler grundskolor. I fördjupningen av översiktsplanen har ett område i anslutning till det nya resecentrumet pekats ut som en lämplig placering av en ny grundskola. Denna har god tillgång till både befintlig och framtida kollektivtrafik, samt närhet till både bibliotek och badhus.

Vid planering av grundskolor är det viktigt med tillgång till kollektivtrafik, både för elever och lärare. Det är också viktigt att skolan uppnår ett visst elevantal för att kunna bedriva en effektiv verksamhet. Minst 200 elever kan anses vara minimum.

En alternativ placering är i anslutning till den befintliga Bålbroskolan. Den ligger mer perifert än Rimbo centrum men i samband med att kollektivtrafiken byggs ut i enlighet med planförslaget kommer kollektivtrafikförbindelserna bli bättre. Denna placering har fördelen av att ligga närmare grönområden, kulturscenen och flera idrottsanläggningar.

Nya grundskolor kommer också att behövas i både Kvarntorp och Adamsberg. Var dessa ska placeras behöver dock utredas vidare, därför har dessa inte ritats in i kartan.

Det finns i dagsläget ingen gymnasieskola i Rimbo. Det kan på sikt uppstå ett befolkningsunderlag för någon form av gymnasieutbildning i Rimbo. Gymnasieungdomar har dock en stor rörlighet och drar sig mot andra kommuner. För kommunen i stort pendlar ca 40 % av gymnasieungdomar till andra kommuner, främst andra norrortskommuner. Rimbo ligger även nära Uppsala, och det är troligt att en del pendling även sker västerut. Kommunens enda kommunala gymnasieskola, Rodengymnasiet, ligger i Norrtälje stad. En eventuell framtida gymnasieutbildning i Rimbo behöver analyseras även utifrån påverkan på befintliga Rodengymnasiet för att upprätthålla en effektiv skolverksamhet.

Som huvudregel ska Boverkets riktvärden om friytor och ljudnivåer vid förskolor och skolor efterlevas. Boverkets riktvärden för bullernivåer om max 50 dBA ekvivalent ljudnivå dagtid för förskolors och skolors utemiljö som är avsedda för lek, rekreation och pedagogisk verksamhet ska uppfyllas. Boverket rekommenderar att friytan uppgår till minst 40 kvadratmeter per barn i förskolan och minst 30 kvadratmeter per barn i grundskolan. De rekommenderar även att minsta sammanhängande friyta ska vara 3 000 kvadratmeter. Närbelägen park eller naturområde ska inte ses som ett skäl att minska skolgårdens friyta utan utgör en extra kvalitet för barnen och skolverksamheten. Norrtälje kommun arbetar med att ta fram kommunala riktlinjer för friytor vid förskolor och skolor i syfte att stärka barnperspektivet i planeringen och öka barns förutsättningar till aktiv rörelse och välmående under skoltid För varje nytt kvarter där förskola planeras bör solstudier göras för att säkerställa tillgången på dagsljus. 

I markanvändningskartan möjliggörs skolor och förskolor inom kategorierna ”Sammanhängande bostadsbebyggelse” och ”Mångfunktionell bebyggelse”. De platser som föreslås behöver utredas i detaljplaneskedet för att säkerställa godtagbara utemiljöer utifrån buller, partikelhalter, magnetfält och dagsljus.

Visa kartan i helskärm

Kartan visar nya och befintliga förskolor och skolor.

Riktlinjer

  • Förskolor bör placeras i anslutning till park- eller grönområde, alternativt i anslutning till en gång- och cykelväg som leder till ett naturområde.
  • Planera för trygga och säkra skolvägar för att möjliggöra resor till fots eller med cykel.
  • I tätorten bör förskolorna planeras i flera plan för att minska behovet av markanvändning och underlätta planeringen av friytor. Boverkets rekommendationer ska eftersträvas.
  • Förskolorna ska planeras på sådant sätt att det är möjligt att separera parkering/hämtnings- och lämningszon och angöring för till exempel varutransporter.
  • Förskolor och grundskolor ska lokaliseras i nära anslutning till kollektivtrafik.
  • Planering av skolor och förskolor ska alltid utgå från ett barnperspektiv.
  • Planera för en öppen förskola i Rimbo centrum.
  • Nya förskolor ska planeras i utvecklingsområdena Kvarntorp, Adamsberg, Västertorpsskogen alternativt Bålbro norra samt Skarsjöparken.
  • Planera för en ny skola i anslutning till det nya resecentrumet.
  • Utred behov av skola i Adamsberg och Kvarntorp.

 

Senast ändrad: 2023-12-19