Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Dags att installera eldstad?

24 november 2023

Nu när vi går mot vinter och kallare temperaturer är eldstäder en högaktuell fråga för många, här har vi samlat en del information om hur du ska gå till väga.

En frysande man i soffan

Om du avser att installera en ny eller byta ut en redan befintlig eldstad så finns det en del viktiga delar som du behöver gå igenom innan du påbörjar projektet.

Nyinstallation eller ändring

Om du redan har en befintlig eldstad/rökkanal behöver du avgöra om din ändring kräver en anmälan. I de flesta fall krävs en anmälan, annars ska en ny eldstad som ska ersätta en gammal vara precis likvärdig. Åtgärder som kommunen anser kan leda till en ökad brandrisk eller förändrade utsläpp till omgivningen kräver en anmälan. Mer information finns på vår hemsida.

Installera och ändra en eldstad

Skicka in ditt ärende

När det är dags att skicka in din anmälan för installation av eldstad behöver du också bifoga handlingar. Här har vi sammanställt vilket underlag du behöver skicka in. 

Checklista eldstad

Du anmäler enkelt via vår e-tjänst.

Anmäl installation av eldstad

 

För dig som vill veta mer

Installation eller väsentlig ändring av eldstad och rökkanal måste anmälas till Bygg- och miljönämnden och du måste invänta startbesked innan du får påbörja installationen.

Bygga, bo, miljö