Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ekosystemtjänster

En väl fungerande stad är full av liv. Inte bara mänskligt liv utan också ett liv av gräs, träd, bin, och fåglar.Växter renar vatten, fåglar ger sång, parker ger blomsterprakt och skogsdungar ger skugga och öppnar upp för lek. Naturen i staden är mycket viktig. Lika viktig som service och pendlingsmöjligheter.

En stor del av befolkningen flyttar idag in till staden från landsbygden. Men vi är fortfarande helt beroende av naturen både på landet och i staden. Naturen ger oss mat, rent vatten, syre och behaglig temperatur. Enligt Johan Colding, verksam vid Beijerinstitutet för Ekologisk Ekonomi (KVA) i Stockholm och publicist i Forskningsrådet Formas webbtidning, behövs både natur och fungerande ekosystem för att vi människor ska leva och må bra i staden.

Det finns många olika men snarlika definitioner på begreppet ekosystemtjänst. Här tolkas ekosystemtjänster som ekosystemens direkta och indirekta bidrag till människors välbefinnande, samma definition används av TEEB (The Economics of Ecosystem and Biodiversity). Ekosystemtjänster är ett begrepp som skapar bryggor mellan olika kompetenser och underlättar arbetet med att planera den hållbara staden. Trots att ekosystemtjänster är nödvändiga för människans välbefinnande och välfärd tar vi dem ändå ofta för givna.

Till Norrtälje växer
Senast ändrad: 2017-06-28
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.