Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Borgmästarholmen

Borgmästarholmen är en liten oas i centrala Norrtälje. Här kan du bada, fiska, promenera och njuta av härliga utflykter i naturen.

På Borgmästarholmen hittar du omväxlande natur med hagmarker, strandängar och olika typer av skog. Här går det bra att grilla vid någon av de iordningsställda eldplatserna. Tänk på att du inte får ta ved från skog och mark.

Hitta till Borgmästarholmen

Borgmästarholmen ligger nordost om badplatsen Kärleksudden. Du hittar hit genom att följa skyltningen mot Kärleksudden.

 

Historien om Borgmästarens holme

När Norrtälje fick sina stadsrättigheter år 1622, bestämde Gustav II Adolf i privilegiebrevet att de ägor som bland annat tillhörde Kvisthamra by skulle läggas under staden. Borgmästarholmen hörde till dessa ägor. Framför allt var området tänkt att utnyttjas till bete samt skogsmark för ved och timmer. När Norrtälje blev stad tillsattes en borgmästare. Ersättningen till borgmästaren bestod av en liten kontantlön och dels en naturaförmån. Från den här tiden finns det skrivet att borgmästaren skulle få njuta av äng och fiske vid en liten holme i saltsjön. Denna holme bör vara Borgmästarholmen. 

Till Idrott, motion och friluftsliv
Senast ändrad: 2022-04-27
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.