Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bilda och registrera en förening

Funderar du på att bilda en förening? Att göra det är inte svårt. En grupp av människor går ihop för att tillsammans jobba för att bedriva en verksamhet. Alla människor har rätt att bilda och vara med i en förening.

Det finns ingen lag som bestämmer vad en förening ska göra eller hur den ska vara uppbyggd. Om föreningen väljer att registrera sig hos kultur-och fritidskontoret så ställs vissa krav på föreningen. Detta kan du läsa mer om i bidragsreglerna.

Hur bildar jag en förening?

För att bilda en förening krävs det att gruppen bildar en tillfällig styrelse och skriver ett förslag på stadgar. Stadgarna ska diskuteras och beslutas på föreningens första årsmöte. På det första årsmötet väljer medlemmarna även en styrelse som leder föreningens arbete mellan årsmötena. Föreningen väljer också en eller två revisorer som ska granska styrelsens arbete mellan årsmötena.

För att skaffa ett organisationsnummer ska föreningen kontakta Skatteverket. Ett organisationsnummer kan liknas vid ett personnummer för en person. Det kan också vara lämpligt att skaffa ett bank- eller plusgiro.

För att ta del av kommunens service och bidrag så ska föreningen registreras hos kultur- och fritidsnämnden. Här kan du läsa om hur du ansöker om att registrera din förening hos kommunen.

Till Idrott, motion och friluftsliv
Senast ändrad: 2014-11-14
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.