Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Friluftsliv

Inom Norrtälje kommun finns stora områden som är av mycket högt värde för det rörliga friluftslivet.

Utöver riksintressena finns stora opåverkade områden och vandringsleder som är viktiga i ett regionalt sammanhang och lokala friluftslivsintressen såsom tätortsnära strövområden, motionsspår, utflyktsskogar, strandområden samt parker och gröna stråk i tätorterna.

Naturturismen bidrar med stora värden varje år. Det finns en växande efterfrågan på natur- och kulturbaserade upplevelser och dessa utgör en bärande del av Norrtäljes besöksnäring. Naturturismen kan också vara en motor för landsbygdsutveckling och skapa nya jobb på landsbygden. Kommunen arbetar för att utveckla friluftsliv och naturturism och stärka tillgängligheten för friluftslivet i samarbete med andra aktörer såsom markägare och föreningar.

Ställningstagande om friluftsliv 

Entrépunkter till rekreationsområden ska utformas så att de är tydliga och lättillgängliga, särskilt längs kusten och i anslutning till Roslagsledens etapper. Entrépunkter vid större besöksmål bör ha många funktioner såsom parkering, kollektivtrafik, lekplats, mat och logi, bänkar med mera.

Banvallar och vandringsleder ska bilda sammanhängande stråk och hålla bra standard.

Idrotts- och friluftsanläggningar ska byggas ut i takt med befolkningsökningen.

Människors tillgång till till gröna och blå miljöer

Tillgången till natur har stor betydelse för människans hälsa och välbefinnande. Grönstrukturen ger miljöer för lek, spontanidrott, rekreation, odling med mera. Boende och besökare i kommunen ska ha god tillgång till natur- och grönområden för rekreation och avkoppling. Naturområden som är viktiga för kommunens attraktionskraft samt för invånare och besökare ska så långt möjligt bevaras, integreras och tillgängliggöras vid utveckling av urbana miljöer och på landsbygden. Gröna miljöer ska värnas vid förtätning och komplettering med nya områden i tätorterna. Nya och befintliga parker och grönstråk ska utvecklas i och omkring tätorterna; särskilt Norrtälje stad, Rimbo och Hallstavik. Grönstrukturen ska ha många funktioner och erbjuda kvaliteter i form av rekreation, sociala och kulturhistoriska värden och biologisk mångfald. Grönstrukturen ska utformas så att den är trygg och lockar olika åldrar med olika intressen. För människor med begränsad rörelse- och kognitiv förmåga är det särskilt viktigt med närhet till tillgängliga grönområden. Utemiljöerna behöver vara varierande och med olika karaktärer för att bjuda in till olika typer av aktivitet, rörelse och lek.

Barns särskilda behov

Den byggda miljön påverkar barns fysiska aktivitet och rörelsefrihet. Barn och unga är ofta begränsade till sitt närområde och är därför beroende av att ha en trygg och attraktiv närmiljö inom räckhåll. Trafik, buller, luftföroreningar och föräldrars oro för faror är exempel på sådant som kan begränsa möjligheterna till lek utomhus eller barns möjligheter att själva ta sig till skolan. Det är viktigt att säkerställa tillräckligt med friyta för barns lek och utveckling. Lekplatser och friytor av hög kvalitet behövs för att skapa mötesplatser där barn, vuxna och ungdomar kan träffas och umgås. Lekmiljöer och platser för spontanidrott ska planeras i närhet till barns boendemiljöer. Barn leker överallt och hela tiden varför även en otrafikerad gata eller en skogsdunge kan vara den plats där den mesta av leken sker. Ytor som används av barn ska kunna nås på ett tryggt sätt, via trafiksäkra miljöer eller gröna stråk. Parker och grönstråk ska utvecklas som pedagogiska miljöer för barn och säkra skolvägar bör vara attraktiva och utformade på ett sätt så att barnen naturligt väljer den vägen till skolan.

Båtliv

En betydande del av det båtburna friluftslivet i stockholmsregionen bedrivs i Norrtälje kommun. Utöver det lokalt baserade båtlivet, utövat av bofasta och fritidsboende i kommunen, finns ett omfattande regionalt båtliv med målområden i kommunen men även genomfart, bland annat till och från Åland. Det uppskattas finnas minst 20 000 fritidsbåtar med hemmahamn i kommunens kustvatten. Användningssätten för fritidsbåtarna varierar mycket, alltifrån transportmedel till och från fritidshuset, utflyktsanvändning, fritidsfiske och som flytande sommarbostad. Det finns också flera kanot- och kajakleder kommunen.

Det som ger skärgården dess stora attraktionskraft för båtlivet är framför allt tillgången på ren och orörd natur med ett stort antal naturhamnar. Men båtlivet påverkar samtidigt miljön i skärgården. Allvarligast är avgaser från förbränningsmotorer, bränslespill, buller, spridning av skadliga ämnen från bland annat båtbottenfärger, toalettavfall, övrigt avfall samt slitage på naturen.

Vandringsleder

Flera vandringsleder går genom kommunen. Roslagsleden har störst betydelse då den sträcker sig genom hela kommunen. Därutöver finns även Vikingaleden som sträcker sig från Grisslehamn till Gimo, där den ansluter till Upplandsleden som i sin tur kopplar på Gästrikeleden och ger långvandraren stora möjligheter. Vikingaleden är en del av St Olav Waterway, världens första pilgrimsled över vatten från fiskebyn Grisslehamn över Ålands hav till Åbo. Lederna går ofta längs orörda naturområden och passerar flera sevärdheter och kulturminnen. Kommunen samverkar med angränsande kommuner som lederna passerar för att skapa sammanhängande leder och möjliggöra längre vandring.

Vandringsleder finns även på Väddö, Singö och Fogdö, samt de gamla banvallarna. En del banvallar är iordningställda som vandrings-, cykel- och ridleder. Sträckan mellan Rimbo – Norrtälje har ett syfte även för pendling. Vissa banvallar är svårframkomliga på grund av underlag i form av sprängsten eller avbrott. Vandringsleder och banvallar redovisas i hänsynskartorna.

Campingar och turistanläggningar

I kommunen finns flera campingar. Kommunala campingar finns vid Singö, Bergby, Sandviken, Vigelsjö, Björkö-Örn och Riddersholm. Därutöver finns flera privata campingar. Det kommer behövas fler campingar/övernattningsmöjligheter för att ge förutsättningar för besöksnäringen att utvecklas. Särskilt i den södra delen av kommunen och längs Roslagsleden. Större campingar redovisas på markanvändningskartan.

Senast ändrad: 2024-04-09