Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Befolkningsutveckling

Norrtälje kommun ska vara en attraktiv kommun för människor i alla åldrar. Sedan 1970 har kommunen haft en oavbrutet ökande befolkning.

Medelåldern i Norrtälje kommun är hög i jämförelse med övriga Stockholmsregionen och högre än genomsnittet för landet. Rimbo tätort är befolkningsmässigt kommunens andra största tätort efter Norrtälje stad med en folkmängd på cirka 5 200 personer. I Norrtälje kommun som helhet är folkmängden närmare 65 000 invånare.

Befolkningsutvecklingen i Rimbo har varierat de senaste tio åren, under några år minskade befolkningen något men generellt har befolkningen ökat i Rimbo. I genomsnitt har befolkningen i Rimbo ökat med drygt 75 personer årligen de senaste fem åren. Det är lägre medelålder i Rimbo jämfört med kommunen i stort och det finns en hög andel barn.

Diagram befolkningsutveckling i kommunen mellan år 1980 till år 2050 Översiktsplan 2050

Diagram befolkningsutveckling i kommunen mellan år 1980 till år 2050 enligt översiktsplan 2050

Planerad utveckling i Rimbo innebär att befolkningen ändras från cirka 5 300 personer år 2020 till cirka 10 000 personer år 2050. Det motsvarar en ökning av befolkningen till nära det dubbla på trettio år. Kommunens befolkning ska växa mellan 650 och 1000 personer per år vilket motsvarar en ökning om 1–1,5 % per år. I Rimbo är motsvarande tillväxttakt cirka 150 personer per år. Siffrorna för befolkningsutvecklingen baseras på planeringstalet för bostadsutveckling och pågående byggnadsprojekt. Läs mer om bostadsförsörjning i kapitlet Allmänna intressen.

Den blandade bostadsbebyggelsen som planen föreslår möjliggör för människor i olika åldrar och med olika förutsättningar att bosätta sig i Rimbo. Samtidigt kan de som redan bor i Rimbo, vars bostadsbehov ändras, hitta en ny bostad utan att behöva flytta från tätorten.

En ökad befolkning i Rimbo skapar ett större underlag för bland annat service och kollektivtrafik samtidigt som det ställer krav på social välfärd med förskolor, skolor och olika typer av vård- och omsorgsboenden. En ökad befolkning resulterar också i ett större behov av ytor och anläggningar för kultur- och fritid.

Hur många arbetstillfällen som kan tillkomma beror på om tätorten kan bli mer självbärande eller fortsätter att utgöra en pendlarort. Med en fortsatt hög utpendling kan befolkningsökningen generera nya arbetstillfällen framför allt i form av närservice innefattande både samhällsservice och kommersiell service.

En större befolkning kräver också utveckling av den tekniska försörjningen av vatten och avlopp. Reningsverken i Rimbo och i Norrtälje stad kommer att behöva utvecklas när befolkningen ökar. Under planperioden behöver belastning på reningsverket balanseras mellan Rimbo och Norrtälje stad. Mer information om detta finns i avsnittet Tekniskt försörjning.

Genom en stegvis utbyggnad och regelbunden uppföljning är det möjligt att i god tid planera för den sociala välfärden. Det skapar även goda förutsättningar för att planera offentliga platser, som torg och parker, där människor vill vistas och bidrar därigenom till att skapa en levande tätort.

 

Senast ändrad: 2023-12-19