Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad - granskningsförslag

Ekosystemtjänster

Här anges hur hänsyn ska tas till ekosystemtjänster i Norrtälje stad.

Visa kartan i helskärm

Nuläge

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger människan. Exempelvis att ge renare luft och vatten, ge mat på tallriken eller motverka katastrofer som översvämningar och skogsbränder. Ett ekosystem kan vara en avgränsad mark- eller vattenyta där levande växter, djur, insekter och mikroorganismer lever i ett kretslopp och är beroende av och påverkar varandra. Ett ekosystem kan vara en skog, stadspark, insjö men också hela planeten.

Som en del av grunden till analysen av ekosystemstjänster för Norrtälje stad (WSP, 2020) har nationella marktäckedata använts. Marken domineras av övrig öppen mark med vegetation, åkermark, olika typer av skogsmark samt sjöar och vattendrag. Det finns få öppna våtmarker och sumpskogar. Marktyperna som har störst potential att leverera många ekosystemtjänster är våtmarker, skogsområden och kantzoner mot vatten.

Norrtälje stad har stora ekosystemtjänstvärden med en variation av mark- och vattenområdens av särskild betydelse. Stadskärnan har en generell brist på områden med mångfunktionell potential. I stadskärnan är Norrtäljeån och de grönstråk som löper med den särskilt värdefulla områden för att tillhandahålla flertalet ekosystemtjänster såsom lekplats för fiskar, rekreation och svalka.  

Utveckling

Norrtälje stad har goda möjligheter att tillhandahålla flertalet ekosystemtjänster och det är därför av stor vikt i kommande planering att utvärdera påverkan på ekosystemtjänster vid en eventuell exploatering, bevara de områdena som tillhandahåller en mångfald av ekosystemtjänster och utveckla antalet ekosystemtjänster där behov och möjlighet finns.

Områden som består av marktyper som har stor kapacitet att tillhandahålla många ekosystemtjänster ska i så stor utsträckning som möjligt inte exploateras. Om det ska ske någon form av utveckling i ett sådant område ska den föreslagna exploateringen anpassas för att minimera påverkan. Genom att i planeringen se över placeringen av bebyggelse och hårdgjorda ytor och utvärdera påverkan på ekosystemtjänster är det möjligt att minska påverkan på funktionella ekosystem. Det är viktigt att säkerställa ekosystemens kapacitet att leverera olika ekosystemtjänster.

Genom att öka andelen vegetation i annars hårdgjorda områden förbättras potentialen att hantera stora vattenmängder men det kan även rena luft och bidra till lokal temperaturreglering.

Mångfunktionella grönområden ska bevaras och skapas. Utgå från att skapa eko-sociala samband där förstärkningsåtgärder kan göras för att öka ekologisk funktionalitet och förbättra sociala rekreationsvärden vilket höjer ekosystemtjänsternas värde.

Särskilt värdefulla områden

De områden som identifierats som särskilt värdefulla, även kallat viktiga, består framförallt av marktyper som har stor kapacitet att tillhandahålla ett flertal ekosystemtjänster. Generellt sett anses sjöar, vattendrag, strandzoner, havsvikar, stora skogsområden i anslutning till bebyggelse, mindre skogsdungar inom bebyggelse och åkerholmar i jordbrukslandskapet ha särskild betydelse. I Norrtälje stad är det framförallt ekosystemtjänster knutna till kultur- och skogslandskapet och vatten som är särskilt betydelsefulla. Dessa särskilt värdefulla områden ska beaktas vid framtida utveckling.

Bristområden

Industri- och handelsområdena samt stadskärnan och andra tätbebyggda bostadsområden utmärker sig som generella bristområden då de till stor del är hårdgjorda, har låg andel grönska för rekreation eller biologisk mångfald, är relativt ensartade, blir varma vid värmeböljor samt saknar kapacitet att rena och fördröja vatten i grönytor. Dessa bristområden behöver i framtiden tillhandahålla en större mängd ekosystemtjänster. Vissa gator är i behov av fler ekosystemtjänster, exempel på åtgärder för att åtgärda detta är att plantera trädrader vid trottoarer för att öka beskuggningen och att anlägga öppna dagvattenlösningar för att omhänderta och rena dagvattnet.

Strategiskt utvecklingsbara områden

I kartan för strategiska områden att utveckla tillhandahållande av ekosystemtjänster redovisas ett urval av ekosystemtjänster som bör utvecklas och stärkas. Konkreta åtgärdsförslag bör studeras vidare i detalj. I det fortsatta arbetet prioriteras att bevara men även att tillskapa mångfunktionella grönområden som kan tillgodose flertalet behov samtidigt. Dessa strategiskt utvecklingsbara områden utgör grund för ett systematiskt arbete med att öka mängden ekosystemtjänster i Norrtälje stad.

Riktlinjer ekosystemtjänster

  • Utvärdera tidigt hur ekosystemtjänster kommer att påverkas vid en exploatering i särskilt värdefulla områden, bristområden och strategiskt utvecklingsbara områden
  • Öka andelen grönska i hårdgjorda miljöer
  • Återskapa ekosystemtjänster vid exploatering
  • Behåll större och sammanhängande skogsområden i anslutning till tätorten
  • Bevara och utveckla ekosystemstjänster genom åtgärder förslagna i fördjupade analyser vid planering, exploatering och förvaltning inom särskilt värdefulla områden
  • Öka tillhandahållandet av ekosystemstjänster vid planering, exploatering och förvaltning inom bristområden
  • Planera för mångfunktionella lösningar i strategiskt utvecklingsbara grönområden vilket resulterar i en stad som tillhandahåller fler ekosystemstjänster
  • Omvandla stadens gator med en högre andel ytor som tillhandahåller ekosystemtjänster. Baldersgatan, Stockholmsvägen, Hamnvägen och Estunavägen är särskilda bristområden
  • Bevara och utveckla ekosystemtjänster vid all planering, exploatering och förvaltning inom, eller i anslutning till, stadskärnan

 

Senast ändrad: 2024-04-10