Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Registrera din brunn i brunnsarkivet och få ökad säkerhet

Registrering av din enskilda brunn hos myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) innebär en ökad säkerhet för ditt dricksvatten. Som brunnsägare kan du själv registrera enskilda brunnar i Brunnsarkivet.

En brunn med ett vattendrag i bakgrunden.

Brunnsarkivet är ett nationellt register som används för att identifiera brunnar inom ett område.

Vinsterna med att brunnen är registrerad och att din information är uppdaterad är flera:

  • Andra som vill borra efter vatten eller värme i området har större möjlighet att ta hänsyn till din brunn.
  • Att kommunen kan se din brunn när vi tar fram översiktsplaner och detaljplaner för ett område, eller vid andra förändringar som skulle kunna påverka din brunn.
  • En registrerad brunn ökar chanserna för att räddningstjänsten ska kunna skydda din brunn om exempelvis en miljöolycka inträffar i området.

Genom att du registrerar din brunn och lämnar information om vattnets kvalitet och kvantitet, bidrar du till att vi gemensamt får bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden inom kommunen. Den informationen är viktig för kommunen som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten.

Även energibrunnar för bergvärme kan påverka dricksvattenkvaliteten och kan registreras i Brunnsarkivet.

Enkelt formulär med GPS funktion

Du kan enkelt registrera din brunn genom att fylla i ett e-formulär på webben. Formuläret går även utmärkt att använda med en smartphone eller platta med GPS. Då kan din enhet enkelt positionera brunnden med hjälp av GPS:en. 

Klicka här för att registrera din brunn hos SGU, Sveriges geologiska undersökning. Om du är osäker på om din brunn är registrerad kan du surfa runt i Brunnsarkivets kartfunktion och kolla om den är med. Oavsett om den är det eller inte kan du ha ytterligare information att fylla på med.

Läs mer om Brunnsarkivet på SGU:s hemsida. 

Senast ändrad: 2019-08-22
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.