Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Provtagning av egen brunn

Som konsument avgör du vilket analysföretag du vill använda när du provtar ditt dricksvatten. Om du använder SGS Analytics, kan du lämna in proverna i kommunhuset Ankaret under vissa tider. Här kan du läsa mer.

Kommunhuset är inlämningsställe för SGS Analytics men som konsument avgör du själv vilket analysföretag du vill anlita för din dricksvattenanalys. Kontakta det valda företaget för mer information om provtagning, provsvar, tider och kostnad.

Välj rätt laboratorium

Det är viktigt att tänka på att anlita ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium vid provtagning av ditt dricksvatten och att följa de anvisningar för provtagning som medföljer. En lista på dessa finns på ackrediteringsmyndigheten Swedacs webbplats. Försäkra dig om att det laboratorium du tänkt använda tar emot prover från små dricksvattenanläggningar för privat bruk.

Lista över ackrediterade dricksvattenlaboratorier hos Swedac

Inlämningstider kommunhuset Ankaret

Du som använder SGS Analytics kan lämna in dina prover i kommunhuset Ankaret, för att slippa skicka dem själv. 

  • Helgfria måndagar året om, inlämning klockan 8.00–12.45.
  • Maj–augusti är det också inlämning på helgfria torsdagar, klockan 8.00–12.45.

Har du frågor om inlämning av vattenprover? Kontakta vårt Kontaktcenter.

Så ofta ska du ta prover på din brunn

För mer information om provtagning av enskild vattentäkt och provtagningsfrekvens, besök Livsmedelsverkets webbsida. Vi rekommenderar också pdf:en från Livsmedelsverket som svarar på många frågor och funderingar. 

Senast ändrad: 2023-03-29