Alla elever har rätt att välja mellan alla kommunala och fristående skolor i Norrtälje kommun. Elev som inte gör något val eller som inte kan erbjudas plats i vald skola är garanterad plats i en kommunal skola. Det går att göra minst ett och max fem önskemål om skola. Tänk på att önskemålet av skola kan påverka rätten om skolskjuts. Läs mer om skolskjuts längre ner på sidan.
Elever som går i årskurs 6 på en skolenhet som också erbjuder högre årskurser har placeringsförtur och flyttas upp till årskurs 7. Men du behöver ändå logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare/skolval och välja ”Jag avstår skolval”.
Båda vårdnadshavarna ska godkänna
Det är viktigt att båda vårdnadshavarna godkänner önskemålet om skola. När den ena vårdnadshavaren registrerar ett skolval kommer den andra vårdnadshavaren att få ett meddelande via sms. Man ombeds att logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare och svara. Om den andra vårdnadshavaren inte svarar eller om vårdnadshavarna inte är överens om önskemålet av skola kommer kommunen att placera eleven på en skola utifrån ordinarie urvalsprinciper. Skolvalet kommer inte att behandlas förrän det är bekräftat av båda vårdnadshavarna.
Logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare i god tid före skolvalet och uppdatera dina kontaktuppgifter så att du inte missar viktig information. Utskick sker i första hand via sms och e-post.
Här kan du logga in och uppdatera dina kontaktuppgifter
Fristående skolor
Skolval görs på e-tjänsten för vårdnadshavare, både till kommunala och fristående skolor. De fristående skolorna hanterar sina egna köer och fattar egna beslut om mottagande.
Om du redan fått besked från en fristående skola att eleven har tagits emot där och ni är nöjda med den placeringen, behöver du ändå logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare/skolval. Där väljer du ”Jag avstår skolval” och bockar sedan i ett av de alternativ som följer.
Musikklass
Mottagande i musikklass på Roslagsskolan sker före skolvalsperiod. För mer information mejlar ni Roslagsskolan@norrtalje.se
Öppet hus
För information om öppet hus, se respektive skolas hemsida.
Här hittar du alla grundskolor.
Fördelning av platser
Elev ska enligt huvudprincipen placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om antalet sökande elever överstiger antalet tillgängliga skolplatser används följande kriterier för placering av elever i angiven ordning:
1. Placeringsförtur
- gäller för elever som redan går i årskurs 6 vid en skolenhet som även erbjuder årskurs 7-9.
- Elever som ska erbjudas plats i resursklass eller motsvarande.
- Elever som ska erbjudas plats vid skola dit skolskjuts ordnas.
2. Relativ närhet
Om två elever har valt samma skola och bara en av dem kan få plats, så är det eleven som har längst väg till den alternativa skolan som har rätt till platsen. Exempel: I skola A finns endast en plats kvar att erbjuda men två elever har sökt dit. Eleverna har ingen annan typ av förtur.
Elev 1 har 500 m till skola A och 1200 m till skola B.
Elev 2 har 400 m till skola A och 900 m till skola B.
Elev 1 får platsen i skola A eftersom hen har längre till skola B än elev 2.
3. Syskonförtur
Gäller enbart barn folkbokförda på samma adress.
4. Absolut avstånd
Det avstånd eleven har till skolan i meter.
5. Lottning
Om ingen av ovan kriterier går att tillämpa så avgör lottning.
Kötid
Observera att kötid inte är ett urvalskriterium vid antagning till de kommunala skolorna.
Relativ närhet
Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål när den placerar en elev på en viss skola. Men vårdnadshavarens önskemål om skola får inte gå ut över ett annat barns rätt till en skola nära hemmet. Det kan finnas flera skolor som anses vara belägna nära hemmet, så närhetsprincipen innebär inte alltid att barnet blir placerad i den skola som ligger närmast hemmet. När antalet elever som vill gå på en skola är större än det antal platser skolan erbjuder, måste kommunen därför bedöma vilka elever som har mest rätt till en plats på skolan.
Skolskjuts
Tänk på att ditt önskemål om skola kan påverka rätten till skolskjuts. Elever i åk 6 flyttas upp till åk 7 om eleven går i en F-9 skola. För vissa elever betyder det att de flyttas upp till åk 7 i en skola som inte är den skola eleven annars skulle ha blivit placerad i. Det kan innebära att eleven inte har rätt till skolskjuts. Alla elever som uppfyller avståndskriteriet kan ansöka om busskort.
Fritidshem
Om ditt barn går i förskola kommer placeringen automatiskt att avslutas den 30 juni det år barnet börjar i förskoleklass. Om du därefter har behov av omsorg så ansöker du om fritidshem här:
Länk till e-tjänst för vårdnadshavare
Beslut
Beslut om skolplacering skickas ut senast 1 april.
Om du har frågor, hör av dig till Norrtälje kommuns kontaktcenter.
kontaktcenter@norrtalje.se eller tel: 0176-710 00