Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Vätö förskola

Välkommen till Vätö förskola

På Vätö förskola har vi närhet till naturen. Hos oss går lek och lärande hand i hand och vi lägger stort fokus på trygghet och självtillit. Här satsar vi extra på motorisk rörelse och erbjuder erfarna pedagoger.

Vi tror på ett livslångt lärande där varje barns inneboende kunskaper, ett medforskande förhållningssätt och nyfikenhet utgör grunden. Vi ska ge alla barn möjlighet att utveckla sin självkänsla och tillit till sin egen förmåga. Vi ser alla barn som vinnare.

Utforskande, nyfikenhet och lust att lära är viktiga utgångspunkter för oss på Vätö förskola. Vi har en tillåtande atmosfär med professionella vuxna som möter varje barn utifrån dess förutsättningar. Här ges alla möjlighet att växa till självständiga individer med kunskaper och färdigheter för livet.

Vi lär genom att försöka, undersöka, förundras, fantisera, uppleva och dra egna slutsatser enskilt och tillsammans med andra. Grundsynen är att varje barn är kompetent. Genom att fokusera på barns starka sidor läggs grunden till självtillit. En förutsättning för lärande är lust, det ska vara roligt och ske på barnens villkor.

Gemensamma arbetssätt och styrdokument för förskolan

Vätö förskola har två avdelningar: Svanen och Havsörnen. På Svanen finns de yngre barnen, i åldern ett till tre år. Barn i åldern tre till fem år finns på Havsörnen.

På båda avdelningarna bildar förskollärare och barnskötare ett arbetslag som verkar för barnens utveckling, omsorg och lärande. Arbetslagen samarbetar mycket och alla som jobbar hos oss känner alla barn.

På Vätö förskola finns en arbetslagsledare och denna ingår i en ledningsgrupp tillsammans med rektor, biträdande rektor och arbetslagsledare från tre andra förskolor i samma förskoleområde. Maten på förskolan lagas av kocken på skolan som ligger bredvid. Vi har också en lokalvårdare.

Förskoleområde

Vätö förskola tillhör Norrtälje nordöstra förskoleområde
Alla förskoleområden

  • Förskolan öppnar 06.15 och frukost serveras ungefär klockan 07.30
  • Mellan 09.00 och 10.30 erbjuds planerad undervisning och utbildning utifrån barnens intressen och nyfikenhet med läroplanens mål, våra utvecklingsområden och med pågående projektområde i fokus. Undervisningen sker i mindre grupper.
  • Runt klockan 10.45 serveras lunch och därefter erbjuds alla barn återhämtning utifrån barnens olika behov och förmågor. Förskolans yngsta barn har oftast en sovstund vid den här tiden medan de äldre barnen lyssnar på saga eller lugn musik, får massage eller erbjuds en lugn aktivitet som att rita, måla eller skapa i olika material. 
  • Runt klockan 14.00 serveras mellanmål.
  • På eftermiddagen erbjuds planerad och/eller spontan utbildning och undervisning utifrån barnens intressen, nyfikenhet och behov.
  • Från ungefär klockan 17.00 samarbetar förskolan med fritidshemmet.
  • Förskolan stänger 18.00.  

Vi tillämpar föräldraaktiv introduktion. Detta innebär att förälder eller annan närstående är med barnet på förskolan. Det brukar ta en till två veckor och vill att du som förälder är med på förskolan de tre första dagarna, ibland fler.

Föräldraaktiv introduktion innebär att barnet får träna på att vara med i verksamheten under trygga former tillsammans med sin förälder, utan för många avsked. Det ger också dig som förälder en möjlighet att få inblick i vår verksamhet och du får tillfälle att lära känna oss pedagoger.

Kontakt