Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Isabelle beskriver bebyggelsen i kommunen

25 oktober 2023

Under sommaren har ett arbete med kartläggning av befintlig bebyggelse gjorts på olika platser runtom i kommunen. Kartläggningen kommer bli en del av arkitekturpolicyn som håller på att tas fram för Norrtälje kommun.

Isabelle Sahba, en kvinna i trettioårsåldern med mörka kläder och mörkt, lockigt hår står med en kamera framför en vit bil, tittar in i kameran och ler.

Arbetet med arkitekturpolicyn leds av stadsarkitekten Charlotte Köhler, tillsammans med en projektgrupp med olika kompetenser från kommunen. En av de personerna som arbetat tillsammans med Charlotte i det förberedande arbetet är arkitekten Isabelle Sahba.

Relaterad nyhet: Stadsarkitekten: "Vi ska värna om Norrtälje-känslan"

Beskriver känslan

Ett mål med arkitekturpolicyn är att det som byggs bidrar till känslan av Norrtälje kommun och att beskriva karaktären inom orterna har varit en del i Isabelles uppdrag.  

– Mycket kan tas reda på genom att läsa tidigare utredningar eller jämföra historiska kartor, men långt ifrån allt. Att få en överblick av hur bebyggelsen följer landskapet och var åkrar, skog och vägar ligger i förhållande till bebyggelsen är inte lika lätt att se på en karta. Jag kan se höjdlinjen på en karta, men inte vad höjdskillnaderna och dalgångarna gör med känslan på platsen, berättar Isabelle.

Isabelle Sahba, en kvinna i trettioårsåldern med mörka kläder och mörkt, långt, lockigt hår står med en kamera framför en vit bil.

Bilden: Där bebyggelsen varit karaktäristisk för platsen har Isabelle stannat för att ta bilder.

Under ett par månader har Isabelle besökt 14 platser runtom i kommunen för att kartlägga den befintliga bebyggelsen. Isabelle har tagit bilder och skrivit karaktärsbeskrivningar av respektive ort. De frågor hon har ställt sig är vilken historia platsen har, hur den har utvecklats och vilken typ av bebyggelse som finns där.

Bebyggelse runt jordbruk, kyrka och skola i Riala

Under sin projektanställnings sista vecka besökte Isabelle Riala.           

– Här i Riala finns det mest agrar bebyggelse, alltså bebyggelse som ligger i anslutning till jordbruk. Bebyggelsen utgår från några stora gårdar och blir generellt sett glesare ju längre bort från kyrkan och skolan en kommer. På vissa ställen är det en tät bykänsla där bebyggelsen ligger koncentrerad till vägen medan det på andra håll är mer avstickare från stora vägen upp till enskilda hus. Bebyggelsen ligger oftast på höjderna och själva åkermarken i dalgångarna. Det är väldigt vanligt eftersom marken är bördig där och det är svårare att bruka jorden där terrängen är kuperad.

Isabelle Sahba, en kvinna i trettioårsåldern med mörka kläder och mörkt, lockigt hår står med en kamera framför en vit bil och fotograferar ett rött hus.

Bilden: Isabelle har fångat karaktäristisk bebyggelse på bild, som här då hon fotograferar en gårdsmiljö uppe på en höjd.

Förutom känslan och platsens allmänna karaktär har Isabelle även tittat på detaljer som vilka fasadmaterial och färger som är vanligast, hur höga byggnaderna är och andra saker hon uppmärksammat i platsens gestaltning.                      

– Ett exempel härifrån Riala är att det på flera platser finns trädrader av äldre askar längs vägen och att de vanligaste fasadmaterialen är trä och tegel, säger Isabelle. Just de fasadmaterialen är genomgående på flera platser i kommunen, fortsätter hon.

Arbetet ska resultera i en karta

Den inventering av befintlig bebyggelse som Isabelle har gjort ska utgöra underlaget till en karta, där det ska gå att navigera runt och se vilken typ av bebyggelse som finns i olika områden. Kartan ska dels utgöra en bilaga till arkitekturpolicyn och dels i sig själv fungera som ett hjälpmedel för husbyggarföretag som vill exploatera i ett område.

– En utmaning är att vi har en stor kommun med flera helt olika typer av samhällen. Vi har Norrtälje stad med den historiska stadskärnan och de nya stadsdelar som vuxit upp runt omkring. Lantbruksbebyggelse och kyrksamhällen på landsbygden och skärgårdssamhällen vid kusten. Att täcka in hela kommunen hade varit omöjligt rent tidsmässigt, även om det hade varit intressant. Det har varit svårt att begränsa sig, men jag har försökt fånga variationen och de typiska karaktärerna som förekommer. Besökt både stad, tätort, landsbygd och skärgård och försökt fånga en helhetsbild, avslutar Isabelle.

För dig som vill veta mer

Arkitekturpolicy

Norrtälje växer