Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Stadsarkitekten: "Vi ska värna om Norrtälje-känslan"

16 oktober 2023

Norrtälje kommun håller på att ta fram en arkitekturpolicy som ska fungera som en vägledning för kommande samhällsbyggnadsprojekt, i olika planeringsprocesser och i framtida bygglovsbeslut.

Stadsarkitekten i Norrtälje kommun, Charlotte Köhler, en vit kvinna med blont hår, svart kappa och blå polokrage.

Arbetet med arkitekturpolicyn leds av stadsarkitekten Charlotte Köhler, tillsammans med en projektgrupp med olika kompetenser från kommunen. Hittills har mycket förberedande arbete gjorts. Under våren har Charlotte jobbat tillsammans med politiker och sakkunniga för att ta fram en övergripande vision och grunden för det fortsatta arbetet.

Stadsarkitekten i Norrtälje kommun, Charlotte Köhler, en vit kvinna med blont hår, svart kappa och blå polokrage.

Bilden: Charlotte Köhler, stadsarkitekt på Norrtälje kommun

Först och främst, vad är egentligen arkitektur?

– Arkitektur är ett samlingsbegrepp för något som är byggt eller anlagt av människan, det kan vara hus, anläggningar, parker, vägar, broar, landskap, inredning och möbler, berättar Charlotte.

I arbetet med arkitekturpolicyn pratas det även om gestaltning, och Charlotte berättar vidare att gestaltning är när olika beståndsdelar sätts samman till en helhet.

– När vi gestaltar till exempel ett stadsrum så gör vi det av byggnader med olika funktioner, stråk för förflyttning och platser att vara på, för att passa platsens syfte. Men gestaltningen påverkar inte bara hur platsen fungerar rent praktiskt utan även hur vi upplever den och hur den får oss att må. Därför är det viktigt att jobba med genomtänkt gestaltning så vi skapar platser där människor vill vara. Det kan handla om att känna sig trygg men även om att känna glädje, nyfikenhet och inkludering.

Norrtälje kommun-känslan

Vad som skapar känslor är unikt för alla, men varje stad, ort eller kommun har sina värden som gör att människor vill vara just där. I arbetet med arkitekturpolicyn ingår det att ta reda på vilka värden som är unika för Norrtälje kommun. Syftet är att policyn ska främja att det som byggs bidrar till känslan av Norrtälje och värnar om kommunens identitet.

– Vi människor ställer högre och högre krav på vår närmiljö och identifierar oss till stor del med var vi bor. Genom att vårda det som är unikt för Norrtälje bygger vi miljöer som gör att människor vill bo, turista, handla och etablera företag just här. I ett långsiktigt perspektiv vinner vi på att bygga med en genomtänkt arkitektur och gestaltning, för det som byggs kommer påverka närmiljön under många år framöver.  

Ett vägledande dokument

Arkitekturpolicyn kommer fungera vägledande i arbetet för planarkitekter, samhällsplanerare och bygglovshandläggare men tanken är att den även ska användas i planeringsstadiet för byggherrar och privatpersoner.

– Den som vill bygga något påverkar inte bara sin enskilda tomt utan är med och skapar helhetsupplevelsen av ett område. I arkitekturpolicyn ska det finnas tips på hur man kan bidra till platsens utveckling och vad man bör tänka på när man planerar, berättar Charlotte.

Just nu pågår arbetet med att kartlägga befintlig bebyggelse i kommunen och peka ut vad som bör bevaras och utvecklas. Längre fram kommer det bli invånardialoger.

– Vi har en stor kommun med många olika typer av miljöer som passar olika människor, därför kommer vi vilja ha invånarnas bidrag i arbetet, framför allt med att identifiera Norrtäljekänslan, säger Charlotte.

En första version av arkitekturpolicyn som ett vägledande dokument förväntas antas under 2024.