Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Björn tröttnade på uppkopplingen och drog fiber till byn

6 oktober 2023

Dimman ligger tät när vi träffar Björn Wedén i Fagerviken strax öster om Gräddö tidigt en torsdagsmorgon i slutet av september. Björn är eldsjälen i byns fiberförening och idag är Norrtälje kommuns bredbandsstrateg på plats för att slutbesikta en etapp i utbyggnaden som finansierats med hjälp av kommunens bredbandsstöd.

Bild som föreställer två personer som sitter framför ett dukat frukostbord. Personerna tittar på ett dokument som ligger bland blommiga kaffekoppar och muffinsfat.

– Det är vanligtvis jättefint, när man ser vattnet, säger Björn och välkomnar oss in.

Redan 2011 väcktes Björns nyfikenhet kring att dra fiber till byn, i samband med ett arbete med de kommunala vattenledningarna, men kommunen såg inte möjligheten. 2014 kom Björn i kontakt med andra fiberföreningar, vilket inspirerade honom till att samla grannskapet i sitt vardagsrum för att på allvar diskutera möjligheten till att dra fiber till byn. Efter många projekttimmar lades de första fiberledningarna i marken 2016.

– Fiber är idag en grundläggande del i fastighetens infrastruktur, precis som el, vatten och avlopp. Mer och mer styrs uppkopplat. Allt från tv, till dammsugare och kaffeapparater, men det var det inte riktigt 2014, säger Björn, och syftar på ett initialt ljummet intresse för fiber i byn.

Sakta skingras dimman över Norrtäljeviken, och nedanför klipporna utanför Björns vardagsrumsfönster tonar en alldeles slät vattenspegel fram. På andra sidan Norrtäljeviken anas värdshuset på Lidö – det här är Roslagen när det är som vackrast!

Hitta inspiration och våga vara visionär

Trovärdigheten är enligt Björn viktig i den här typen av projekt, att som pionjär få folk att tro på ens vision genom att på ett pedagogiskt och övertygade sätt måla upp bilder med hela familjen samlade i soffan för en filmkväll, en flytt ut till landet, eller att det uppkopplade barnbarnet inte ska behöva genomlida en nedkopplad helg hos mor- eller farföräldrarna.

– Vad har du för tips till någon som själv skulle vilja bilda en fiberförening, frågar Norrtälje kommuns bredbandsstrateg Peter Jansson.

– Jag skulle tipsa om att ringa dig, svarar Björn, skrattar, och fortsätter i en lite allvarligare ton.

– Jag kan tipsa om att försöka få kontakt med någon som har gjort ett liknande projekt. Jag hittade bland andra en person i Kalmar som var ovärderlig i ett tidigt skede av projektet. Det krävs egentligen inte jättemycket teknisk kunskap, utan snarare en förmåga att leda ett projekt och ha en engagerad styrelse.

Bild som föreställer två personer som sitter på huk bredvid ett elskåp omgivet av höstgula löv.
Bildtext: Kommunens bredbandsstrateg slutbesiktar en etapp i utbyggnaden som finansierats med hjälp av kommunens bredbandsstöd.

– Projektet blev mycket större än jag trodde 2015, och min fru har stundtals varit mycket trött på att jag lagt ned så mycket tid i projektet. Så här åtta år senare är jag otroligt stolt över att vi kunnat organisera det. När man lägger ner så mycket tid i ett tidigt skede så är det svårt att inte bli committad, avslutar Björn Wedén.

Vi lämnar Gräddö och spåren av morgonens dimma har istället ersatts en frisk, soldränkt höstdag.

Så, vad hände med slutbesiktningen?

Den blev godkänd utan anmärkning!