Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Översiktsplan 2050

Natur och friluftsliv

Utvecklingsinriktningen för natur och friluftsliv redovisar prioritering och långsiktig utveckling av natur och friluftsliv på en övergripande nivå.

De gröna och blå strukturerna redovisar stråk med hög täthet av värdefulla områden för biologisk mångfald, ekosystemtjänster och friluftsliv på en övergripande nivå.

Kommunen har en rik och varierande naturmiljö med primärt två övergripande landskapstyper; skärgård/kust samt sprickdalslandskap. Kombinationen av skärgård, odlingslandskap, sjöar, vattendrag och skogar gör att kommunen är mycket artrik. Norrtälje kommun utgör en av Sveriges mest betydande skärgårdskommuner med mer än 13 000 öar. Det finns höga biologiska värden i både land-, sötvattens- och marina områden.

Grön- och blåstruktur

Kommunens gröna och blå strukturer utgör en viktig del av kommunens karaktär och bidrar till människors trivsel, rekreation och friluftsliv, en blomstrande besöksnäring, samt miljövärden såsom biologisk mångfald, rent vatten och ett bibehållet kulturlandskap. Känsliga natur- och kulturmiljöer ska värnas – dels för områdenas värden i sig, dels för att kunna fortsätta erbjuda attraktiva livsmiljöer i ett långsiktigt perspektiv. Livskraftiga ekosystem ska eftersträvas.

Grönstruktur

Utvecklingsinriktningens gröna pilar visar viktiga samband i den gröna infrastrukturen som bör bevaras och utvecklas för att värna om natur och friluftsliv. Kartan är schematisk och principiell.

Norrtälje kommun tillhör ett av de artrikaste områdena i hela landet, genom ett småskaligt och varierat landskap från skärgård till odlingslandskap och skogar. Naturmiljöer med kalkrika jordarter, gamla skogar, våtmarker, sjöar och vattendrag, odlingslandskap med åker, ängs- och betesmarker samt skärgårdshavet är av särskild betydelse i kommunens natur. En del miljöer i sambanden är i dag skyddade områden. Värdefulla naturmiljöer behöver fortsätta bevaras, utvecklas och stärkas. Vattenområden och våtmarker ska så långt möjligt bevaras. Livskraftiga och sammanhängande ekosystem i den gröna infrastrukturen ska eftersträvas. Vandrings- och cykelleder, kanot- och kajakpaddling, sportfiske och bad för det rörliga friluftslivet och besöksnäringen ska fortsätta att utvecklas i områden med attraktiva gröna strukturer.

Den gröna infrastrukturen behöver ses i ett regionalt perspektiv där samverkan mellan kommunernas planering är viktigt. Stråk med hög täthet av värdefulla områden bör ges förutsättningar att hänga samman och kopplas till värdetrakter i angränsande kommuner för att säkerställa spridningskorridorer för växter och djur.

Blåstruktur

Utvecklingsinriktningens blå pilar visar viktiga områden för friluftslivet och den biologiska mångfalden i havs- och skärgårdsmiljön som bör bevaras och utvecklas. Kartan är schematisk och principiell.

Kusten och skärgården har unika värden för natur, kulturmiljö och rekreation och är en del av Östersjöns känsliga hav. Grunda havsvikar, havsnära våtmarker, tångskogar, musselbankar samt häckningsområden för fågel och säl har högt värde i kommunen. En del miljöer är i dag skyddade områden. Värdefulla havs- och skärgårdsmiljöer behöver fortsätta bevaras, utvecklas och stärkas. Livskraftiga ekosystem i havs-och skärgårdsmiljön ska eftersträvas. Kusten och skärgården ska erbjuda rörligt friluftsliv med bland annat båtliv, kanot- och kajakpaddling, sportfiske och bad. Ren och orörd natur, gästhamnar, tillgång till service, kollektivtrafik, parkering mm är viktiga förutsättningar. De större hamnarna har också betydelse. Kusten och skärgården ska fortsätta utvecklas som ett besöksmål. Besöksnäringen ska utvecklas hållbart så att områdets kvaliteter och höga värden bibehålls trots högt besökstryck.

Havs- och skärgårdsmiljöerna behöver ses i ett nationellt och regionalt perspektiv där samverkan mellan kommunernas planering är viktigt.

Senast ändrad: 2024-04-03