Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Fördjupning av översiktsplanen för Rimbo

Tekniska anläggningar

I norra Rimbo finns en transformatorstation som servar det regionala elnätet. Genom Rimbo går en större 77 kV luftledning samt en mindre 22kV luftledning som matar transformatorstationen i norra Rimbo. Båda ledningarna ingår i det regionala nätet.

Energiförsörjning

Energicentralen i Rimbo ligger i anslutning till ledningsgatan vid Ekdalsvägen och är en kombinerad fjärrvärmeanläggning och mottagningsstation för det lokala elnätet. Mottagningsstationen färdigställdes under 2022 och har en kapacitet som klarar de behov som krävs för vidareutvecklingen av Rimbo tätort. Matningen av mottagningsstationen sker från Vattenfalls regionnät där det finns vissa begränsningar. En vidare utbyggnad av Rimbo kräver att regionnätet först förstärks och byggs ut för att sen kunna mata ut ytterligare effekt på lokalnätet.

Fjärrvärmenätet är relativt väl utbyggd inom Rimbos mer centrala delar, framför allt till större fastigheter och verksamheter. Värmeproduktionen baseras i huvudsak på en fliseldad panna vid EC Rimbo. I anläggningen finns också en biooljeeldad oljepanna som reserv- och spetspanna och en mindre oljepanna som reservpanna. Det finns kapacitet med marginal även för de kallaste dagarna. Vid tillkommande bebyggelse är ytterligare anslutning till fjärrvärmenätet positivt.

Utveckling

Stockholmsregionen står inför ökad tillväxt samtidigt som vi har en ökande elektrifiering i samhället och dessutom ökade krav på tillförlitlig elförsörjning. För att trygga energiförsörjningen och möta det ökade energibehovet inom regionen kommer på sikt den större kraftledningen behöva höja spänningen från 77 kV till 130kV. Denna kapacitetsökning kräver mer plats som inte går att skapa inom dagens ledningsgata, vilket innebär att ledningen behöver flyttas. Kommunen föreslår att den flyttas utanför tätorten och med fördel samordnas med föreslagen trafikinfrastruktur och dras längs med ny väg 77 och ny 280. Lämpligt avstånd mellan kraftledning och väg är minst 10 meter, men detta behöver utredas vidare.

Energicentralen i Rimbo kommer att förstärkas genom en planerad överföringsledning om 20 kV mellan Norrtälje och Rimbo. Detta säkerställer möjligheten att mata Rimbo från mottagningsstationen i Finsta i händelse av problem med matningsstationen i Rimbo. Den planerade sträckningen sker i huvudsak öster om planområdet och ledningen kommer att markförläggas. Ny bebyggelse i anslutning till befintlig bebyggelse underlättar för inkoppling på fjärrvärmenätet och är också en fördel för elnätskapaciteten.

Baskapaciteten för fjärrvärmeproduktion kan behöva byggas ut på längre sikt. Detta kan lösas genom att öka kapaciteten i den befintliga anläggningen eller att lokalisera en ny större anläggning utanför Rimbo. Vid en eventuell sammankoppling av fjärrvärmenäten i Norrtälje och Rimbo kan en gemensam anläggning förläggas invid Salmunge Återvinningscentral.

Inriktning

  • Kommunen ska verka för att hitta alternativa dragningar för kraftledningen genom Rimbo i samverkan med ledningsägaren.
  • Norrtälje kommun strävar efter att minska belastningen på det regionala nätet genom att ansluta fler fastigheter till fjärrvärmenätet och utveckla mer lokal förnybar elproduktion.
  • Kommunen ska vara föregångare genom att vid kommunala nybyggnationer använda klimatkalkyl och välja uppvärmningssystem utifrån minsta möjliga utsläpp av växthusgaser.

 

Senast ändrad: 2023-12-19