Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Barn & skola

Måltider i förskolan och grundskolan

Måltiden är en viktig del i den pedagogiska verksamheten och ett verktyg för barn och elever att lära känna sina sinnen och sin egen smak. I Norrtälje kommuns förskolor och skolor serveras totalt cirka 7 000 luncher varje dag.

Lunchen i skolan är kostnadsfri och de måltider som vi erbjuder ditt barn ska vara goda, väl sammansatta och serveras i en trivsam miljö. Går ditt barn på fritids serveras även frukost och mellanmål. Den planering som görs för maten utgår ifrån Livsmedelsverkets riktlinjer 

Tillagning

I ungefär hälften av våra förskolor och skolor tillagas maten på plats av kockar. I dessa cirka 25 tillagningskök som finns runt om i kommunen lagas mellan 30 och 2 000 portioner per dag. Till de skolor och förskolor som inte har eget kök, skickar vi varm mat från ett tillagningskök i närheten. Vi arbetar för att tiden mellan tillagning och servering ska vara så kort som möjligt. 

Menyer

För att våra kockar ska få utlopp för sin kreativitet planerar varje tillagningskök sin egen meny. Vi har en basmatsedel som grund för alla kök, där det framgår vilken dag det är fisk, färs eller vegetariskt, och så vidare.

Vi har som mål att laga så mycket mat som möjligt från grunden med till exempel egna såser och hemlagat potatismos. Några av våra mindre kök steker egna pannkakor till alla barn och flera kök rullar egna köttbullar.

För att servera så bra skolmat som möjligt, tittar vi på hur vi kan minska andelen animaliska produkter. På det viset får vi råd att köpa in kött med hög kvalitet, när vi väl köper. Att öka andelen vegetarisk kost är bra både för hälsan, miljön och plånboken. I många av våra matsalar finns alltid ett vegetariskt alternativ till den ordinarie rätten.

Det är viktigt för oss att barnen och eleverna får vara med och påverka, därför anordnas matråd för att få in synpunkter och idéer.

Vill du se vad just din skola eller förskola serverar idag? Ladda ner vår app Skolmaten, eller titta in på din förskolas eller skolas sida här på norrtalje.se.

Hälsa

Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer angående mat i förskola och skola. Det innebär att vi har koll på näringsinnehållet och ser till att menyerna är varierade. För att maten ska vara hälsosam innehåller maten så lite socker som möjligt. 

Inköp

För att kunna servera en god näringsriktig skolmåltid av hög kvalitet, är det viktigt att vi använder bra råvaror. Den fisk vi köper in är MSC- eller KRAV-märkt, vilket innebär att fisken kommer från livskraftiga bestånd och att det ställs krav på fiskmetoder, bifångst och spårbarhet.

När vi köper in kött så väljer vi först och främst svenskt kött om det finns att tillgå. Vi ställer hårda krav på det kött som upphandlas, utifrån Norrtälje kommuns kostpolicy. Vårt fokus är på djurskydd och minimal antibiotikaförskrivning.

Kycklingen som köps in är främst svensk, detta för att säkerställa en god kvalitet och att de inte fått antibiotika i tillväxtsyfte.

Skolmjölk 

EU logotyp om skolmjölk.

Du kan läsa mer om skolmjölken på jordbruksverket.se

Våra medarbetare

I våra förskolor och skolar arbetar det nästan 100 kockar och ekonomibiträden. På skolloven anordnar vi utbildningar för våra medarbetare för att de ska vara uppdaterade på till exempel livsmedelshygien och specialkost. Vi ordnar även inspirationsutbildningar för att utveckla våra menyer och tillagningssätt.

Matsedlar

Här hittar du våra verksamheters matsedlar:

Skolmaten i Norrtälje kommun (skolmaten.se)

Från skolmaten.se kan du prenumerera på matsedeln till din digitala kalender. 

Ladda ner appen Skolmaten från Google Play eller App store:

Senast ändrad: 2024-03-11