Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Söka till gymnasiet

Om du går i årskurs 9 i Norrtälje eller på någon annan grundskola i Stockholms län får du ett lösenord hemskickat i mitten av januari.

Går du i en skola utanför länet men är folkbokförd i Norrtälje kan du kontakta gymnasieantagningen för att få ett lösenord.

Så här gör du för att söka till gymnasiet:

  • Logga in med hjälp av ditt lösenord på gymnasieantagningen.
  • Gör ditt val.

Välj rätt förstaval

I din ansökan måste du rangordna utbildningarna du söker så att den studieväg du helst vill komma in på står som första val, den du näst helst vill komma in på står som andra val och så vidare. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning i din ansökan så stryks du från utbildningar med lägre rangordning, men står kvar som reserv till högre rangordnade val. Du kan bara bli antagen på en studieväg.

Antagningen görs på ditt meritvärde, det vill säga dina betygspoäng från grundskolan.

Läs mer om hur urvalet går till

Preliminär antagning och omval

I april görs en preliminär antagning som grundar sig på dina betyg från höstterminen i årskurs 9. Då får du en vink om du ser ut att komma in på de utbildningar du valt. Tänk på att du inte är garanterad plats förrän den slutliga antagningen bekräftar beskedet.

Du kan se ditt preliminära antagningsbesked på gymnasieantagningen

Om- och nyvalsperioden pågår 15 april-17 maj. Du loggar in med hjälp av ditt lösenord från gymnasieantagningen. Om du vill göra ett ändringsval efter 17 maj eller göra en helt ny ansökan.

Du hittar Gymnasieantagningen här

Om du gör ett val till nationella program efter 17 maj görs antagning endast i mån av plats. Detsamma gäller för val till nationella program som flyttas upp i rangordningen.

Slutlig antagning

Du kan se ditt slutliga antagningsbesked via din inloggning på gymnasieantagningen från den 1 juli 2022. Om du blir antagen på ett högre rangordnat val stryks du från utbildning med lägre rangordning. Är du antagen på ditt förstahandsval och är nöjd med det behöver du inte göra någonting. Men är du antagen på ett lägrehandsval ska du i vissa fall svara senast 18 juli 2022. Det gör du genom att gå in på gymnasieantagningen med ditt lösenord.

Se anvisningar på Gymnasieantagningen

Reservantagning

Från slutet av juli till mitten av september tas elever in på de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till ett högre rangordnat val. Du ser din aktuella reservplacering genom att logga in på gymnasieantagningens webbplats.

Samverkansavtal

Om du ska söka en gymnasieskola utanför Norrtälje kommun så har vi samverkansavtal med olika kommuner. Alla elever som bor inom samverkansområdet söker alltså på lika villkor. Inom Stockholms län och Uppsala kommun så har vi samverkansavtal vilket innebär att du kan bli antagen till nationella program på samma villkor som elever folkbokförda i dessa kommuner. Du kan läsa mer om detta på gymnasieantagningens hemsida

Du kan läsa mer om detta på gymnasieantagningens hemsida

Nationell idrottsutbildning (NIU)

Vill du söka en nationell idrottsutbildning så bör du vara ute i god tid då ansökningsprocessen sker tidigare än till andra utbildningar. Kontakta din studie- och yrkesvägledare och skolan du vill ansöka till för mer information.

 

Kontakt
Senast ändrad: 2023-09-26