Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Söka till gymnasiet

Om du går i årskurs 9 i Norrtälje eller på någon annan grundskola i Stockholms län får du ett lösenord hemskickat i mitten av januari.

Går du i en skola utanför länet men är folkbokförd i Norrtälje kan du kontakta gymnasieantagningen för att få ett lösenord.

Så här gör du för att söka till gymnasiet:

  • Logga in med hjälp av ditt lösenord på gymnasieantagningen.
  • Gör ditt val.

Välj rätt förstaval

I din ansökan måste du rangordna utbildningarna du söker så att den studieväg du helst vill komma in på står som första val, den du näst helst vill komma in på står som andra val och så vidare. Blir du antagen till en högre rangordnad utbildning i din ansökan så stryks du från utbildningar med lägre rangordning, men står kvar som reserv till högre rangordnade val. Du kan bara bli antagen på en studieväg.

Antagningen görs på ditt meritvärde, det vill säga dina betygspoäng från grundskolan.

Läs mer om hur urvalet går till.

Preliminär antagning och omval

I april görs en preliminär antagning som grundar sig på dina betyg från höstterminen i årskurs 9. Då får du en vink om du ser ut att komma in på de utbildningar du valt. Tänk på att du inte är garanterad plats förrän den slutliga antagningen bekräftar beskedet.

Du kan se ditt preliminära antagningsbesked på gymnasieantagningen. 

Om- och nyvalsperioden pågår 15 april-17 maj. Du loggar in med hjälp av ditt lösenord från gymnasieantagningen. Om du vill göra ett ändringsval efter 17 maj eller göra en helt ny ansökan.

Du hittar Gymnasieantagningen här

Om du gör ett val till nationella program efter 17 maj görs antagning endast i mån av plats. Detsamma gäller för val till nationella program som flyttas upp i rangordningen.

Slutlig antagning

Du kan se ditt slutliga antagningsbesked via din inloggning på gymnasieantagningen från den 1 juli. Om du blir antagen på ett högre rangordnat val stryks du från utbildning med lägre rangordning. Är du antagen på ditt förstahandsval och är nöjd med det behöver du inte göra någonting. Men är du antagen på ett lägrehandsval ska du i vissa fall svara senast 16 juli. Det gör du genom att gå in på gymnasieantagningen med ditt lösenord.

Se anvisningar på Gymnasieantagningen

Reservantagning

Från slutet av juli till mitten av september tas elever in på de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till ett högre rangordnat val. Du ser din aktuella reservplacering genom att logga in på gymnasieantagningens webbplats.

Kontakt
Till Gymnasieskola
Senast ändrad: 2014-12-11
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.