Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nytt grepp för att främja folkhälsan – vi deltar i Ortskampen

18 mars 2024

Ortskampen är ett initiativ från Norrtälje kommun för att peppa och främja fysisk aktivitet, både vardags-och träningsaktivitet, där all rörelse räknas. Som en extra krydda så har vi delat in kommunen i lag, utifrån geografiskt område. Lagen utmanar varandra om titeln som mest aktiva ort med omnejd.

En tjej ler in mot kameran. I bakgrunden finns ett rött tegelhus.

Kommunen har tagit hjälp av Actimate, ett verktyg i form av en app, med fokus på fysisk aktivitet. Du laddar ned appen Actimate på din smartphone och appen mäter sedan hur mycket du rör på dig under åtta veckor. När tävlingen är avslutad så koras en vinnare som tar hem titeln och en vandringspokal. Nedladdning av appen samt registrering av lag kommer du kunna göra cirka 2 veckor innan utmaningen startar. Ortskampen startar den 15 april. 

– Jag kände direkt att Ortskampen passar oss perfekt inom vårt uppdrag att främja folkhälsa och få våra invånare att röra på sig mer. Jag hoppas att denna form, som är lika enkel som rolig, ska ge resultat för invånarnas hälsa, säger Linda Wrangell Sjögren, folkhälsosamordnare i Norrtälje kommun.

Fysisk aktivitet stärker den psykiska hälsan

Fysisk och psykisk hälsa hänger ihop, då den fysiska aktiviteten stärker den psykiska hälsan. Att vara aktiv och röra på sig har en mängd positiva effekter, både fysiskt och psykiskt.

– Det kan exempelvis förbättra koncentrationsförmågan och skydda mot depression, all rörelse räknas. Att röra på sig utomhus kan dessutom ge ytterligare effekter som stärker den psykiska hälsan. Inom Norrtälje kommun har vi otroligt vacker natur med fina miljöer för utomhusaktivitet, säger Linda.

Ortskampen startar den 15 april och pågår under åtta veckor fram till den 10 juni. Det är helt gratis att gå med. Utmaningen riktar sig till dig som är 13 år och äldre, detta på grund av Dataskyddsförordningen (GDPR). Även fast du behöver vara 13 år eller äldre för att delta i utmaningen i appen, så uppmanar vi att ta med hela familjen, även de yngre.

Håll utkik för mer information och peppa dina grannar, familj och kollegor.

– Parallellt med utmaningen inom vår egen kommun, ska vi även försöka slå Östhammars kommun, som har gjort detta fyra år i rad, säger Linda.

Så anmäler du dig

1. Registrera dig via länk
2. Välj ett befintligt lag. Du kan inte skapa egna lag, utan går med i ett befintligt. Lagen är uppdelade utifrån geografiskt område i kommunen, se nedan.
3. Ladda ner appen.
Nu är du igång!

Kommunens lagindelning

Vi har delat in kommunen i lag, utifrån geografiskt område. Lagen utmanar varandra om titeln som mest aktiva ort med omnejd. Helt enkelt det lag där man tillsammans skapar och registrerar flest aktivitetspoäng.

Lagindelningar:

  • Hallstavik, Herräng, Edsbro, Skebobruk med omnejd
  • Väddöbygden med omnejd
  • Svanberga, Estuna, Malsta med omnejd
  • Rådmansö, Gräddö, Yxlan, Blidö och Furusund med omnejd
  • Rimbo och Västra delarna av Norrtälje kommun
  • Bergshamra, Riala med omnejd
  • Norrtälje: Solbacka, Fågelsången och Grind med omnejd
  • Norrtälje: Kvisthamra, Björnö, Flygfältet och Görla med omnejd
  • Norrtälje: Vigelsjö och västra knutby med omnejd
  • Norrtälje stadskärna med omnejd
  • Vätö och Roslagsbro med omnejd
 

För dig som vill veta mer

Om Ortskampen på Actimates hemsida (actimate.se)

Om vårt folkhälsoarbete

Om folkhälsa på Folkhälsomyndighetens hemsida (folkhalsomyndigheten.se)

Kontaktuppgifter:

Linda Wrangell Sjögren, folkhälsosamordnare

Mejl: linda.Wrangell-sjogren@norrtalje.se

Telefon: 0176-714 01