Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Publikrekord på Sverigefinnarnas dag

26 februari 2024

Det blev rusning när Sverigefinnarnas dag firades den 24 februari. Drygt 150 personer deltog i festligheterna på Aktivitetshuset Magasinet.

Drygt 150 personer kom på besök till Aktivitetshuset Magasinet, för att fira Sverigefinnarnas dag.

Redan innan klockan slagit öppningsdags hade personalen på Magasinet fullt sjå att få fram stolar och fåtöljer åt alla som ville vara med och fira. Efter lite fixande och ommöblering lyckades de till sist få ihop sittplatser till de drygt 150 personer som ville vara med och delta i festligheterna.

Tal av Thomas Imeryd

En av årets premiärer var kommunalrådet Thomas Imeryds (KD) framträdande, i sin nya roll som ansvarig politiker för det arbete som bedrivs gentemot den finskspråkiga minoriteten.

– Det är viktigt att lyfta kommunens arbete inom finskt förvaltningsområde! Ingen ska behöva känna oro över om det finns nån som kan prata finska på äldreboendet. Vi ska också säkerställa en bra hemspråksundervisning och att man kan få finsk barnomsorg. Ni är alla välkomna till mig med alla era tankar och idéer, sade Imeryd i sitt tal.

Thomas Imeryd (KD) höll sitt första tal som ansvarig politiker för kommunens arbete gentemot den finskspråkiga gruppen Norrtäljebor på Sverigefinnarnas dag 2024.

Bild: Thomas Imeryd (KD) höll sitt första tal som ansvarig politiker för kommunens arbete gentemot den finskspråkiga gruppen Norrtäljebor på Sverigefinnarnas dag 2024.

Vellamokören uppträdde på Sverigefinnarnas dag 2024.

Bild: Vellamokören framförde en rad kära låtar, under ledning av Kaisa Ström. 

Späckat program

Under eftermiddagen bjöds det på ett späckat program, med allt från sång av Vellamokören, musikunderhållning av Lotta Salo och Rybergs, en miniföreläsning om Kalevala av Pirjo Laine samt teater av teatergruppen Maahiset.
Under tiden underhållningen pågick gick tårtspaden varm ute i köket. Den ena blåbärstårtan efter den andra skars upp i lämpliga bitar, till den ringlande kön på andra sidan disken. De karelska pirogerna hade också strykande åtgång.

Den ena blåbärstårtan efter den andra skars upp och serverades på Sverigefinnarnas dag 2024.

Bild: Den ena blåbärstårtan efter den andra skars upp och serverades.

Sam Grandell är samordnare för kommunens arbete under Finskt Förvaltningsområde (FFO).

Bild: Sam Grandell, samordnare för kommunens arbete med finskt förvaltningsområde.

Pia Asplund i sin hemsydda Aino-dräkt med den finska nationaleposet Kalevala i handen.

Bild: Pia Asplund i sin hemsydda Aino-dräkt. Aino är en hjältinna från det finska nationaleposet Kalevala.

Fler evenemang

Missade du firandet på Sverigefinnarnas dag? Kommunen har återkommande evenemang för de finsktalande invånarna i kommunen. Ett av de mest populära evenemangen är de finska söndagarna, som även de arrangeras på Aktivitetshuset Magasinet.

Finska söndagar

Här hittar du fler aktiviteter på Magsinet:

Aktivitetshuset Magasinet

För dig som vill veta mer

Sedan 2012 ingår Norrtälje i finskt förvaltningsområde. Det innebär att sverigefinnar i kommunen har särskilda rättigheter enligt minoritetslagen.