Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Ny utställning öppnar på Roslagsmuseet 27/1

12 januari 2024

Den 27 januari öppnar den nya utställningen Trasryor – textil åter(i)bruk på Roslagsmuseet. Utställningen invigs klockan 12.00 och allmänheten är varmt välkommen.

Röda tygbitar från en trasrya

Roslagsmuseet öppnade för allmänheten den 29 mars 2023 och den 27 januari öppnar museet sin nya utställning Trasryor –textil åter(i)bruk. Utställningen invigs mellan klockan 12.00–15.00. Klockan 12.15 håller Norrtälje kommuns kulturchef Johanna Djurberg Malm invigningstal. Under invigningsdagen finns konstnären Vega Määttä Siltberg, antikvarien Eva Hakanen, vävaren Ylva Linder samt Roslagsmuseets personal på plats för att berätta mer om utställningen och svara på frågor.

Om utställningen Trasryor – textil åter(i)bruk

Att skapa en trasrya är en konst, ett kulturarv men också ett återbruk av värdefulla textilier. 

– I utställningen vill vi berätta om trasryans ursprung, material, användningsområde och geografiska hemvist. Här i Roslagen och Uppland finns en unik mängd bevarande trasryor, berättar Lina Lindström, enhetschef för kulturarv. 

Trasryor verkar enbart ha förekommit på vissa begränsade platser, främst i kustområden i norra Europa. I utställningen visas trasryor från Nordströms museum, Roslagsmuseets och Kista hembygdsgårds samlingar. Föremålen är från 1800-talet och framåt.

– Vi kommer även bjuda in samtida textilkonstnären Vega Määttä Slitberg som väver och arbetar endast i återbrukat material. Hon utgår från material och funderar mycket på textilindustrin och det avtryck det gör. Med hennes verk vill vi visa att hantverket lever, säger Lina. 

I ett av rummen kommer det vara fokus på själva hantverket där besökarna själva får testa på och i tredje rummet kommer textilindustrin idag att lyftas fram och vad som lett till vår nutida överkonsumtion och fast fashion.

Programverksamhet

Under utställningsperioden kommer Roslagsmuseet att erbjuda programverksamhet fokuserad på vävning, textilier och återbruk.

 Utställningen Trasryor –textil åter(i)bruk har öppet 27 januari – 17 augusti. Roslagsmuseet har fri entré.

 

För dig som vill veta mer

Roslagsmuseet ligger i den historiska byggnaden gevärsfaktoriet och är Norrtälje kommuns nav för att vårda, bevara och tillgängliggöra det gemensamma kulturarvet. Roslagsmuseet visar föremål ur Roslagsmuseets samlingar och den historia som byggnaden bär på.