Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Roslagsmuseets första år – det här händer 2024

20 december 2023

Den 29 mars invigdes Roslagsmuseet och sen dess har runt 5 000 personer besökt museet. Nu är det dags för den första utställningen att lämna plats för en ny, och Roslagsmuseet tar ett kliv framåt med mer utställningar och verksamhet 2024.

Till vänster är en kvinna i bild. Hon har glasögon och ljusbrunt hår. Till höger syns exteriören av Roslagsmuseet. En avlång vit byggnad med rött tak.

401 år efter att Norrtälje fått sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf invigdes nya Roslagsmuseet den 29 mars 2023. Runt 300 besökare förväntansfulla besökare hade samlats den dagen för att vara med på invigningskalaset. Lina Lindström, enhetschef för kulturarv minns tillbaka på dagen.

– Jag minns känslan precis innan vi öppnade den 29 mars. All personal gick runt och hade tidsenliga kläder på sig. Vi var precis där vid vårt mål, som vi jobbar efter så länge. Besökarna välde in och jag kände mig så stolt över att vi äntligen kunnat öppna Roslagsmuseet, säger Lina Lindström.

I 15 år var Roslagsmuseet stängt innan Lina och hennes kollegor fick i uppdrag att öppna museet igen. En omfattande restaurering har gjorts, både utvändigt och invändigt.

Den första utställningen

Roslagsmuseets allra första utställning heter Ett hus berättar och gör just det som titeln säger, berättar om gevärsfaktoriets bakgrund och historia.

– Besökarna har uppskattat att få berättelsen om gevärsfaktoriet tillgängligt, de har tyckt om att vi har haft en sådan bredd, att vi har nördat in oss på vapen, vapensmide men pratar också om Norrtälje som plats och samlande och museets 100-åriga historia, säger Lina.

Runt 5000 personer har besökt Roslagsmuseet sen öppningen. Programkvällarna med föreläsningar har varit väldigt uppskattade och på höstlovet kom 300 besökare fördelat på fyra dagar till museet.

– Vi har haft cirka 25–30 visningar för skolor och förskolor och det kommer vi att fortsätta med även 2024, säger Lina.

Nästa utställning – Trasryor

Roslagsmuseet har som mål att producera två utställningar per år och utställningen som visas nu Ett hus berättar lämnar plats åt den nya utställningen Trasryor – textil åter(i)bruk som öppnar 27 januari.

– I utställningen vill vi berätta om trasryans ursprung, material, användningsområde och geografiska hemvist. Här i Roslagen och Uppland finns en unik mängd bevarande trasryor, berättar Lina.

I utställningen visas trasryor från Nordströms museum, Roslagsmuseets och Kista hembygdsgårds samlingar. Föremålen är från 1800-talet och framåt.

– Vi kommer även bjuda in samtida textilkonstnären Vega Määttä Slitberg som väver och arbetar endast i återbrukat material. Hon utgår från material och funderar mycket på textilindustrin och det avtryck det gör. Med hennes verk vill vi visa att hantverket lever, säger Lina.

I ett av rummen kommer det vara fokus på själva hantverket där besökarna själva får testa på och i tredje rummet kommer textilindustrin idag att lyftas fram och vad som lett till vår nutida överkonsumtion och fast fashion.

Övrigt 2024

Efter sommaren 2024 så kommer ytterligare två utställningar att öppnas. En av utställningarna heter ”En total tvärnit” och är inlånad från Sveriges fängelsemuseum i Gävle och är baserad på samtal med interner när man pratar om begreppet frihet.

– Vi lånar in den här utställningen för att också lyfta fram anstalten i Norrtälje . Vi gör ett tillägg i den inlånade utställningen och förankrar den lokalt genom att berätta historien om vad de gör på antalen i Norrtälje och lyfta internerna och deras berättelser. Både historiskt och samtida, säger Lina.

Under hösten öppnar Roslagsmuseet även en utställning i samverkan med Norrtälje stadsarkiv som fyller 50 år 2024 och fortsätter sitt arbete och strävan efter att nå sitt mål som det professionella museet.

– Vi har som mål att vara det professionella museet. Vi ska ansöka om att gå med i ICOM, International Council of Museums, som är en internationell museiorganisation med etiska regler att förhålla sig till. Redan nu är vi medlemmar i nätverket Sveriges museer. Vi ser också över alla våra rutiner och ska stärka arbetet kring hur vi blir ett hållbart museum, säger Lina.

För dig som vill veta mer

Roslagsmuseet ligger i den historiska byggnaden gevärsfaktoriet och är Norrtälje kommuns nav för att vårda, bevara och tillgängliggöra det gemensamma kulturarvet. Roslagsmuseet visar föremål ur Roslagsmuseets samlingar och den historia som byggnaden bär på.

Roslagsmuseets webbplats