Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Utbildning stärker stödet i livets slutskede

18 december 2023

För att stärka stödet i livets slutskede arrangerar Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje en utbildning riktad mot personal inom omsorgen i kommunen. Den andra utbildningen har precis avslutats och vårdpersonal från tio olika vård- och omsorgsverksamheter inom särskilda boenden (SÄBO) har nu fått nya kunskaper och verktyg för att möta den enskildes och anhörigas behov.

Gruppbild på ett trettiotal personer

Palliativ vård är en helhetsomhändertagande vård med målet att ge förbättrad livskvalitet till den som är svårt sjuk. För att stärka vården i livets slutskede i Norrtälje kommun erbjöd Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) i våras en utbildning på området. Syftet med utbildningen är att rusta omsorgspersonalen på de verksamheter som har avtal med kommunen att bemöta både patienter och anhöriga, samt att bättre hantera symtomlindring och existentiella frågor.

Tre personer håller föredrag

Bilden: Hanna Rönnback, sjuksköterska, vårdutvecklingsledare PKC, Anna Wahlgren, MAS på KSON, Ulrika Lindberg, tf förbundsdirektör

– I livets sista skede förtjänar man den allra bästa vården. Det är ett betydelsefullt område där vi strävar efter att skapa ökad kunskap, säger Anna Wahlgren, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS på Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Den första utbildningen ägde rum i våras, och den andra kursen avslutades i torsdags, den 14:e december 2023. Avslutningen ägde rum på Norrtälje kommunhus, där ett trettiotal deltagare hade samlats med sina närmaste chefer.

De verksamheter som deltog den här gången var: Humana på Björnö, Wallinska-Kavat vård, Rospiggen-Norlandia, Granparken-Norlandia, Maria Winqvist-Attendo, Blidösundsgården-Tiohundra AB, Elmstagården-Tiohundra AB, Humana i Norrtälje Hamn och Vårdbo-Attendo.

Ett trettiotal personer sitter vid bord och lyssnar på tre personer som håller föredrag

Bilden: hela gruppen på utbildningstillfället i december.

– Alla har fått bidra med tips. Hanna, som lett utbildningen, är fantastisk. Hon har på ett roligt sätt berättat och gjort allt intressant, säger Susanne Elvermark från Humana Björnö.

– Jag har fått jättemycket kunskap och tid att reflektera tillsammans med andra, säger Rose-Marie Hvatz från Humana på Björnö.

Utbildningen leds av Palliativt kunskapscentrum (PKC), en del av Region Stockholm, medan den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) på KSON är den som ansvarar för och samordnar utbildningen i kommunen.

– Den här gruppen klev in i utbildningen med en stark kompetens och erfarenhet från start. Det innebar att alla kom i gång snabbt. Efter avslutad utbildning kan jag säga redan nu att alla kommer att återvända till sina verksamheter med en grym kompetens när de nu ska sprida kunskapen vidare till sina kollegor, säger Hanna Rönnback från Palliativt kunskapscentrum (PKC).

– Genom utbildningen har vi fått sätta ord på det palliativa, säger Marianne Sundström från Tiohundra AB.

– Världens bästa lärare. Det har varit lättsamt, och hon har gjort allt så förståeligt, säger Evelyn Torngren från Wallinska.

Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje, som är initiativtagare, står för kostnaderna och erbjuder utbildningen till de vård- och omsorgsgivare de har avtal med i kommunen. De nyutbildade kommer nu att sprida kunskapen vidare bland sina kollegor.

– Det gläder mig att se engagemanget bland alla kursdeltagare och stoltheten hos deras chefer. Det här området är så viktigt eftersom vi tillsammans höjer kvaliteten inom äldreomsorgen, säger Ulrika Lindgren, tillförordnad förbundsdirektör.

För dig som vill veta mer

Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje är en unik samverkan mellan Region Stockholm och Norrtälje kommun. Även kallad Norrtäljemodellen.

Kommunalförbundet  som är en självständig myndighet ansvarar för att invånarna i Norrtälje kommun får en sammanhållen hälso‐, sjukvård och omsorg, inklusive hälsofrämjande och förebyggande insatser. Genom avtal med kommunalförbundet utför sedan andra aktörer dessa tjänster.

Läs mer om Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje