Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Trygghetsvandringar gör det pågående stadsbyggnadsprojektet tryggare

15 december 2023

En kväll i december genomfördes en trygghetsvandring runt stadsbyggnadsprojektet Övre Bryggårdsgärdet. Med på vandringen var representanter från kommunens projektgrupp och säkerhetsavdelning. Även invånare som rör sig i området var inbjudna.

Personer på promenad på kvällen

Helena Wickholm, projektledare för hållbar stadsutveckling i Övre Bryggårdsgärdet, ledde vandringen.

– Det här är den tredje trygghetsvandringen i området för i år. Första gången vi gick var i februari, då identifierade vi ett antal åtgärdspunkter som vi har följt upp på kommande vandringar.

Förstärkt belysning

Flera punkter från februaris trygghetsvandring är redan åtgärdade. Bland annat har det satts upp bättre belysning med rörelsesensorer på kommunens projektkontor, som även är byggetablering för kommunens entreprenörer.

Personer som står utanför en byggnad utan belysning. Samma byggnad efter att belysning har satts upp.

Bilden: Projektkontoret på trygghetsvandringen i juni till vänster och i december till höger, nu med förstärkt belysning på fasaden.

– Belysning är en otroligt viktig faktor i trygghetsarbetet, berättar Helena. Med väl upplysta platser utan undanskymda ställen både är och upplevs området tryggare.

Under tisdagens trygghetsvandringen identifierades ytterligare platser som skulle behöva förstärkt belysning.

– Det är bra att gå de här vandringarna vid olika årstider och olika tidpunkter på dygnet, berättar Helena. På vintern när det är mörkt upptäcker man behov av ökad belysning och snöröjning. På sommaren märker vi vilka områden vi behöver röja från sly och skapa siktkorridorer, alltså att man kan se genom växtligheten.

Grönska till vänster och vinterskrud till höger

Bilden: samma område i sommar- respektive vinterskrud.

Tillfällig park planeras i området

En viktig trygghetsfaktor är att skapa rörelse i området, då öde områden har större risk att kännas otrygga. De trygghets- och trivselåtgärder som utförs i området är ett sätt att göra det mer lockande att röra sig genom det. En annan är att skapa trevliga platser i området där folk vill vara.

– På en plats som idag kan kännas lite mörk och undanskymd kommer vi skapa en tillfällig park. Det kommer bli en plats för till exempel picknick och fri lek. Det gör vi för att ge de boende i området en  trevlig plats att besöka i väntan på den stora parken som kommer byggas mitt i området så småningom, berättar Helena.

Ett inhägnat område

Bilden: fastigheten som upplevts som stökig, tråkig och otrygg kommer bli en park under nästa år.

Den säkra skolvägen är den glada skolvägen

I och med den nya skolan som byggs längs med Estunavägen kommer antalet barn som rör sig i området att öka. För att göra vägen till skolan tryggare kommer det skapas glada skolvägar längs flera av gång- och cykelvägarna i området. Det innebär att den säkra vägen till skolan ska vara den roligaste och mest lockande vägen att ta, så barnen den framför andra mindre trygga val, som till exempel  att gena över tungt trafikerade vägar.

–       Bland annat ska tunneln under Estunavägen berikas med ett konstverk, som även barn och ungdomar kommer kunna vara med och bidra till, berättar Helena. Och så ska vi skapa flera lekfulla inslag längs gång- och cykelvägen vid skolan. Vi hoppas det även kommer få fler att välja att gå eller cykla till skolan istället för att ta bilen, fortsätter hon.

Tunneln under Estunavägen

Bilden: tunneln under Estunavägen är nu upplyst och växtlighet runtomkring har glesats ut.

Kontinuerligt trygghetsarbete under stadsbyggnadsprojektet

Ett antal generella åtgärder för att öka den upplevda tryggheten i området har också identifierats. Bland annat att uppmana aktörer i området att hålla rent så det ser trivsamt och välskött ut och att sätta upp papperskorgar, skyltar, orienteringstavlor och liknande. Det ger en känsla av kontroll, vilket skapar trygghet. Att förbättra områdets förutsättningar och attraktivitet är ett arbete som görs löpande över hela året.

 – Framöver är planen att vi ska gå två trygghetsvandringar i området varje år och däremellan ha uppföljningsmöten kring handlingsplanen och utvärdera de åtgärder som är gjorda. På så sätt hålls trygghetsarbetet i fas med att projektet och stadsdelen utvecklas.

Exempel på åtgärder som gjorts i området (med bilder):

Område med staket

Bilden: Projektkontoret har fått ny, förbättrad belysning med rörelsesensorer och ett permanent staket.

En byggetablering på sommaren och på vintern

Bilden: Belysning är en viktig faktor för att en byggarbetsplats ska kännas trygg. Här är projektets etablering en sommardag respektive en vinterkväll.

Personer går på en gångväg

Bilden: Gångtunneln under Estunavägen har fått förstärkt belysning och växtligheten upp mot kommunhuset har glesats ut.

Samma område i grönska och vinterskrud

Bilden: På sommaren kan flera områden upplevas som otrygga när växtligheten är tät och ogenomtränglig. På vintern när löven faller blir sikten bättre och området upplevs öppnare.

För dig som vill veta mer

 

Trygghet & säkerhet

Allt om vårt trygghetsarbete

Övre Bryggårdsgärdet

Allt om stadsutvecklingsprojektet Övre Bryggårdsgärdet