Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Så ska Norrtälje fortsätta vara den tryggaste kommunen – många satsningar 2024

1 december 2023

Lokalt brottsförebyggande råd, bakgrundskontroller vid nyanställningar, ökad kontroll vid kommunala utbetalningar och tiggeritillstånd är några av de åtgärder mot brottslighet som kommunen satsar på inför 2024. Det berättade den politiska ledningen tillsammans med organisationens ledning vid en pressträff den 28 november.

De senaste årens allvarliga brottsvåg i landet och framför allt i närliggande kommuner har skapat frågor om Norrtälje kan undvika en liknande utveckling. När det dessutom rasar ett krig i Europa ställs även frågan hur rustad kommunen är inför en större kris.

Under hösten kallade landshövding Anna Kinberg Batra alla kommunstyrelseordförande i länet till ett möte med anledning av den eskalerande gängbrottsligheten i regionen. Det var en oroande bild av läget i länet som presenterades.

– Jag var ganska bedrövad efter mötet efter att ha fått rapporter om läget i länet. Men när jag tillsammans med kommundirektören Anette Madsen gick igenom vad vi gör på hemmaplan så kände jag mig något tryggare, för vi har ett helt batteri med åtgärder för att den organiserade brottsligheten inte ska få fäste hos oss och för att invånarna ska fortsätta vara trygga, sade Lotta Lindblad Söderman (M), kommunstyrelsens ordförande vid en pressträff den 28 november.

Kommunalråden Lotta Lindblad Söderman, Andrea Kronvall, Robert Beronius och Thomas Imeryd på pressträff i kommunhuset 28/11. Om satsningar och läget ang brottslighet och trygghet.

På bilden: Kommunalråden Lotta Lindblad Söderman (M), Andrea Kronvall (SD), Robert Beronius (L) och Thomas Imeryd (KD).

Det här gör kommunen för ökad trygghet och säkerhet

Med start i vinter ska brottsligheten i kommunen kartläggas grundligt och utifrån den kartläggningen kommer en åtgärdsplan för att åtgärda de problem som finns tas fram. Det här är en del i den nya lag om kommunernas brottsförebyggande arbete som trädde i kraft i somras.

– Vi kommer även skapa ett lokalt brottsförebyggande råd som ansvarar för åtgärdsplanen. I rådet ska vi från politiken delta tillsammans med tjänstemän, Polisen och även civilsamhället, sade Lotta Lindblad Söderman.

Problemen med välfärdsbrottslighet, där kriminella nätverk på olika sätt infiltrerar kommuner för att olagligt komma åt pengar, har ökat i flera kommuner.

– Vi känner idag inte till att det sker hos oss, men för att minimera risken att det sker kommer vi under nästa år se hur vi kan införa bakgrundskontroller på personer som ska arbeta inom kommunen. Det är ett sätt att se till att inte fel personer jobbar hos oss, åtgärden är till för både medarbetare och hela kommunen, sade Andrea Kronvall (SD), kommunalråd.

– Det är även viktigt för barn och unga i våra skolor. Det såg vi ju nyligen att IS-terrorister som återvänt till Sverige och fått jobb inom välfärdssektorn som skolor och förskolor. Där kan det inte ha gjorts några bakgrundskontroller, sade Robert Beronius (L) vid pressträffen.

– En annan åtgärd vi ska införa nästa år är tiggeritillstånd, dels för att komma åt problem med människohandel där människor utnyttjas, dels som en trygghetsåtgärd för våra invånare. Just ser problemen ut att ha minskat hos oss men vi vill ha det på plats om det sker en ökning, sade Andrea Kronvall.

– Det är ju kommunens ansvar att arbeta förebyggande mot brott och otrygghet, medan staten står för de mer repressiva åtgärderna, fortsatte Robert Beronius.

– En annan åtgärd för ökat trygghet är att söka tillstånd för att de kommunala väktarna ska kunna ha kroppskameror, och arbete med att använda bevakningskameror fortsätter. Sedan 2021 har kommunen satt upp 71 kameror på busstationen i Norrtälje, skolor och parkeringar, och det arbetet fortsätter vi med, sade Thomas Imeryd (KD).

Säkerhetsenheten på kommunen har även utökats med en säkerhetssamordnare och en informationssäkerhetssamordnare för att stärka den interna säkerheten. Dessutom har både socialkontoret och barn- och utbildningskontoret fått egna säkerhetsfunktioner.

– Vi undersöker nu möjligheten med en bevakningsbil som ska drivas av Securitas. Den ska bemannas kvällar och nätter och patrullera främst våra kommunala lokaler men ska även kunna se över andra platser som är av kommunalt intresse. Vi räknar med att minskade kostnader för skadegörelse betalar kostnaden för Securitasbilen, sade Thomas Imeryd.

Brottsförebyggande på flera plan

Ett viktigt verktyg i trygghetsarbetet är kommunens enhet Trygg i Norrtälje kommun (TiNK) som under många år jobbat med bland annat brottsförebyggande åtgärder. Undersökningar bekräftar år efter år att Norrtälje är en av länets och landets tryggaste kommuner, vilket visar att arbetet fungerar.

TiNK har även fått möjlighet att anställa en strateg mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Dessutom genomförs en mängd föräldrastödjande utbildningar för att rusta föräldrar att stärka relationen med deras barn.

– Vi har även Trygghetsfonden där föreningar och organisationer kan söka pengar för att öka tryggheten lokalt där de verkar. Totalt kan fonden dela ut en miljon kronor och vi beslutar om andra utdelningen nu i december, sade Thomas Imeryd (KD).

För den som snabbt och enkelt vill meddela otrygghet, skadegörelse eller andra fel kan använda kommunens app Tyck till, som man enkelt laddar ner i telefonen. Då kan man snabbt rapportera in saker som kan upplever som konstiga. 

Beredskap inför kriser

För att kommunen ska kunna erbjuda den service som skattebetalarna förväntar sig även vid en allvarlig kris så utökas budgeten för beredskap och civilt försvar under 2024. Men arbetet har redan påbörjats. Bland annat har säkerhetsavdelningen utökat antalet kommunala lokaler som kan användas som trygghetspunkter vid en kris. Dessutom har avdelningen beställt mobila beredskapsförråd som ska kunna användas vid trygghetspunkterna. Kommunens förtroendevalda och tjänstemän i nyckelbefattningar deltar i flera olika utbildningar och övningar för att öka beredskapen inför olika typer av kriser.

För dig som vill veta mer

Trygghet och säkerhet i Norrtälje kommun