Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Satsning förebygger våld hos unga

20 december 2023

Hot och våld blir en allt vanligare strategi att ta till, även hos unga. Det gäller både i kärleksrelationer och på samhällsbasis. Våld i ungas relationer, våld i allmänhet och gängkriminalitet kan förebyggas och det finns hjälp att få, både för barn och vuxna, våldsutövare, utsatta och föräldrar.

En man och en kvinna utanför en byggnad

Bilden: Lorenny Stenbäck (till höger), tillförordnad enhetschef för socialtjänstens öppenvård tillsammans med Johan Appelgren (till vänster), som är en av behandlarna som utbildas i repulse.

Socialtjänsten i Norrtälje kommun gör en satsning för att informera och höja kunskapen om våldsutövande – både genom att stärka stödet till den enskilda individen som brukar våld, genom stöd till föräldrar och genom att lära ut hur man ser de tidiga tecknen och därmed förebygga att unga brukar våld, både i nära relationer och i samhället.

"Han drar dig i håret för att han tycker om dig" – sluta förminska ungas våld
 

– Ungas våld förminskas ofta. Man säger "han drar dig i håret för att han tycker om dig", berättar Lorenny Stenbäck, tillförordnad enhetschef för socialtjänstens öppenvård. Men våldets mekanismer är desamma oavsett ålder och vi vill kunna sätta in insatser för att bryta det tidigt.

Ungdomsbehandlare inom öppenvården utbildas därför i repulse, som är en metod för att hjälpa utåtagerande barn och unga att hitta andra verktyg istället för våld. Till våren fortsätter satsningen med bland annat föreläsningar för både yrkesverksamma och föräldrar.

"Det blir bara svart" – så kan vi stötta barn och unga som utsätter andra för våld

Tidigare har barn och unga i den här situationen fått hjälp med familjebehandling och stödsamtal, men nu kommer vi alltså kunna erbjuda en mer riktad insats till den individen som är utåtagerande och våldsam.

– Repulse är en individuell behandling som ges i form av en strukturerad samtalskontakt. I samtalskontakten jobbar vi med de utmaningar som barnet eller ungdomen har, utifrån en grundmanual. Det ser såklart olika ut beroende på vilken ålder personen är i, med den här metoden kan vi hjälpa barn och ungdomar redan från fem års ålder, berättar Lorenny.

En kvinna utanför en byggnad där det står öppenvård barn och unga

Bilden: Lorenny Stenbäck, tillförordnad enhetschef för socialtjänstens öppenvård

"Jag blir så arg att jag inte kan kontrollera mig när jag ser honom prata med någon annan" – att hitta alternativ till våld

Repulseprogrammet jobbar bland annat med att förstå och hantera sina känslor. Man tränar även på sociala färdigheter, att hitta andra alternativ än att använda våld och att få kontroll över situationer som ställer till det i vardagen. Man får möjlighet att lära sig mer om sig själv och hur jobbiga tankar och känslor kan hanteras på ett sätt som får både en själv och omgivningen att må bra.

– En stor del handlar om impulskontroll men också rädslan av att förlora kontrollen. Ofta finns det ett överdrivet behov av att kontrollera andra vilket kan leda till att man tappar kontrollen över sig själv, fortsätter Lorenny.

"Mitt barn hamnar hela tiden i slagsmål på förskolan, jag vet inte vad jag ska göra" – så kan vi hjälpa föräldrar och andra vuxna

Tidigare har man pratat mycket om hur man upptäcker tidiga tecken på missbruk, nu är målet att göra föräldrar lika medvetna kring våldsutövande så hjälp kan sättas in på ett tidigt stadium.

För att stötta och utbilda föräldrar i vad man behöver vara uppmärksam på, vilka frågor man ska ställa och vilket stöd som finns att få kommer det under våren arrangeras ett antal föreläsningar. Det blir föreläsningar riktade mot föräldrar och andra vuxna men även internt inom socialtjänsten, skola och andra verksamheter som möter barn och unga.

– Föreläsningarna kommer ha två olika inriktningar, dels våld i ungas relationer och dels kring våld och kriminalitet, både för föräldrar och yrkesverksamma. Föreläsningsserien och utbildningarna i repulse är två av aktiviteterna i vår satsning att förebygga våld och att hjälpa våldsutövare att sluta, berättar Lorenny.

"Jag vet att jag inte är så schyst mot min tjej, det känns inte bra men jag vet inte hur jag ska göra på ett annat sätt" – så söker du hjälp om du blir utsatt eller utsätter andra för våld

För barn, unga och föräldrar

Är du under 18 år och funderar på om det du utsätter din partner eller andra i din närhet för är okej? Eller är du förälder och uppleveratt ditt barn utsätter andra för våld? Är du under 18 år och hör av dig själv kommer vi göra allt för att hjälpa dig. Vi kommer behöva informera vårdnadshavare om din kontakt med oss. Är du 15 år eller äldre kommer du kunna få hjälp av oss även om dina vårdnadshavare inte vill det.

För dig som utsätter andra för våld och för dig som är utsatt

Kontakta Enheten för mottagning och våld i nära relation för att få hjälp. Du hittar våra kontaktuppgifter och information om vad du kan få hjälp med på våra sidor om våld i nära relation.

Enheten för mottagning och våld i nära relation