Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Över 1 300 synpunkter på kommunens förslag till översiktsplan

18 december 2023

I våras drog de ut på framtidsturné. Sedan dess har projektgruppen för översiktsplanen arbetat hårt med att bearbeta de synpunkter som kom in, revidera handlingarna och förbereda inför nästa fas: det börjar närma sig granskning.

Tre personer på en soffa formad som en ko

Hur påverkar översiktsplanen kommunens framtid?

Översiktsplanen beskriver hur mark och vatten i kommunen ska användas fram till år 2050. Var det ska byggas bostäder, anläggas industrier, bevaras och utvecklas. Varje kvadratmeter av kommunen har en föreslagen användning i planen. Planen kommer sedan ligga till grund för kommande detaljplaner, bygglovsansökningar och annan utveckling.

Över 450 besökare på öppet hus

I våras var översiktsplanen ute på samråd, där allmänheten hade möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Tjänstepersoner och politiker bakom förslaget åkte på framtidsturné, där de besökte åtta orter runtom i kommunen och bjöd in till öppet hus. Där kunde invånare ta del av förslaget och diskutera såväl lokala som kommunövergripande frågor.

Två personer håller en presentation

Bilden: Emma Tarrodi Orlunder och Emil Ödegaard Jacobsson håller en presentation vid öppet hus i Edsbro.

Det gick att lämna synpunkter via en digital karta, en e-tjänst på kommunens hemsida eller via fysisk enkät i samband med öppet hus. Totalt besökte runt 450 personer de olika stoppen på framtidsturnén och när samrådsperioden var avslutad hade det kommit in över 1 300 synpunkter.

Att det kommit in så många synpunkter, kan det innebära att vi har ett dåligt förslag?

– Nej, säger Johan Mattson, en av kommunens översiktsplanerare. Det innebär att vi har engagerade invånare. Med hjälp av de inkomna synpunkterna kommer vi kunna revidera vårt förslag och presentera en ännu bättre plan för kommunens utveckling.

Två män framför en vikvägg med kartor

Bilden: Johan Mattsson berättar om planen för en besökare på öppet hus i Bergshamra.

Några samlade tankar från besökare på öppet hus:

– Att träffa lokalbefolkningen och se vår busshållplats eller vårt reningsverk gör det lättare att fatta välgrundade beslut, sa Mikael Olausson som besökte turnéstoppet i Edsbro.

– I en så stor organisation som kommunen så är det viktigt att hela organisationen får ta del av de synpunkter som finns för att minimera risken för stuprörsarbete, sa Ida Langborg som besökte turnéstoppet i Rådmansö.

– Jag tycker det är superbra att kommunen gör framtidsturnén. Jag hade gärna sett dialog i ett ännu tidigare skede, men det är svårt, de flesta idéer behöver ett förslag att utgå ifrån, snarare än ett blankt papper. Det är viktigt med mänsklig kommunikation. Jag tror inte att man kan överskatta den, sa Christina Hamnö, som besökte turnéstoppet i Älmsta.

– Jag tycker det är superbra att kommunen gör framtidsturnén. Det är bara att se på vilket stort intresse det är här ikväll. Det är väldigt intressant för alla oss som bor här som får vara med och tycka till, sa Helena Brandell som besökte turnéstoppet i Bergshamra.

Planen har reviderats

Samrådsperioden avslutades i slutet av april i år. Sedan dess har översiktsplanerarna gått igenom samtliga synpunkter.

– Alla inkomna synpunkter har behandlats och kommer besvaras i en samrådsredogörelse. Där kommer man kunna se om synpunkten fått oss att ändra planen och i så fall hur, eller om vi inte ändrat planen och i så fall varför inte. Vi kan även ha skickat synpunkten vidare till berörd förvaltning, till exempel barn och utbildning eller gata och park, fortsätter Johan.

Utifrån de inkomna synpunkterna och annan input som dykt upp under arbetets gång har handlingarna reviderats. Vilka förändringar är då gjorda? Emma Tarrodi Orlunder, projektledare för arbetet med översiktsplanen, berättar:

– Vi har förändrat en del i uppbyggnaden av planen. Klimatfrågorna har lyfts som ett eget kapitel, vi har lagt till en del läshjälp med hänvisningar mellan texten och de kartor som hör till, förtydligat utvecklingsinriktningen gällande grön infrastruktur och ändrat definitionen av vad som menas med sammanhängande bebyggelse så det harmoniserar med andra strategiska dokument i kommunen.

Förutom strukturella ändringar finns även en del justeringar i själva mark- och vattenanvändningen i det omarbetade förslaget.

En stor fråga är huruvida jordbruksmark ska användas för att utveckla bostadsområden.

– För vissa orter finns det ett stort samhällsintresse att orten ska utvecklas. I de orter som finns med på utvecklingsinriktningens karta, det vill säga kommunens centralort (Norrtälje), kommundelscentrum (Rimbo och Halsltavik) och landsbygdsnoder (Älmsta och Bergshamra) menar vi att det är ett väsentligt samhällsintresse att orterna kan utvecklas. Då kan det vara motiverat att ta jordbruksmark i anspråk. Vi har sett över samtliga utbyggnadsområden som ligger på jordbruksmark och strukit flera i det nya förslaget. Ett par är kvar, men där finns tydligare motiveringar samt resonemang kring alternativa lokaliseringar. Vi har även specificerat var vi anser att det behöver göras ytterligare utredningar innan planprocessen går vidare, berättar Emma.

Vad händer nu?

Under november har en referensgrupp från kommunens olika förvaltningar och kommunala bolag granskat de bearbetade handlingarna .

– Vi har tagit hjälp av den samlade kompetensen inom kommunens organisation för att faktagranska planen, utifrån deras expertområde. När det väl är dags för kommuninvånare, företagare och myndigheter att granska vill vi ha en så väl genomarbetad plan som möjligt. Efter granskningsperioden kan vi bara göra mindre justeringar för att planen ska få gå vidare till antagande, berättar Emil Ödegaard Jacobsson, den tredje översiktsplaneraren i kommunens projektgrupp.

Den interna granskningen är avslutad och handlingarna håller som bäst på att uppdateras i detta nu. När det är färdigt ska den vidare på hållbarhetsbedömning, där planens konsekvenser för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet bedöms. Den utredningen görs av en extern konsult, utanför kommunhuset.

– När hållbarhetsbedömningen är klar börjar vi äntligen närma oss ett beslut om granskning så att allmänheten kan ta del av den reviderade översiktsplanen och samrådsredogörelsen och se vilka ändringar som gjorts, berättar Emma med förväntan i rösten. Beslut om granskning väntas tas i Kommunstyrelsen den 8 april 2024 och förhoppningsvis blir det granskning i april–juni nästa år.

Blir det granskningsturné då?

– Det hoppas vi, avslutar översiktsplanerarna unisont.

Tre personer framför en bil

Bilden: Emma Tarrodi Orlunder, Emil Ödegaard Jacobsson och Johan Mattsson, översiktsplanerare på öppet hus i Rimbo.