Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Planchefen berättar om Rimbos deltagande i arkitekttävlingen Europan

13 oktober 2023

Tisdag den 10 oktober släpptes bidragen i arkitekttävlingen Europan, där Rimbo varit med som ett av fem tävlingsområden i Sverige. Du som invånare har chans att vara med och påverka tävlingen. Hör Annika Andersson, chef för planavdelningen på Norrtälje kommun, berätta mer om tävlingen, varför Rimbo är med och vilken roll du som invånare har i det hela.

Flygbild över Rimbo med centrum inringat i gult

Bilden: tävlingsområdet för Rimbo inringat i gult.

Åtta bidrag har kommit in för Rimbos tävlingsområde i arkitekttävlingen Europan, en tävling för europeiska arkitekter, landskapsarkitekter och stadsplanerare under 40 år. De åtta bidragen ställs ut på Rimbo bibliotek under perioden 10 oktober till 30 oktober. Då har invånare möjlighet att lämna synpunkter på bidragen i en enkät.

Annika Andersson, planchef på Norrtälje kommun, en vit kvinna med rött hår fotograferad utanför kommunhuset

Bilden: Annika Andersson, planchef på Norrtälje kommun

Annika Andersson, planchef på Norrtälje kommun, varför är kommunen med i Europan?

– I Rimbo har tävlingsuppgiften varit att utveckla Rimbo centrum och skapa ett nytt resecentrum. Genom att vara med i Europan har kommunen möjlighet att få nya ögon på denna bekanta plats.

Hur kommer det sig att kommunen valt det här området?

– Norrtälje kommun vill satsa på utvecklingen av Rimbo, men det finns svåra frågor att lösa kring bland annat infrastruktur. Förhoppningen är att tävlingen ska ge realistiska förslag på placering av ett nytt resecentrum, men också hur man ska kunna förbättra kommunikationsstråk för gång och cykel. Det ger förutsättningar för ett mer levande centrum, fler verksamhetslokaler och fler bostäder.

Vad är syftet med att fråga vad invånarna tycker om bidragen?

– Inga känner Rimbo så väl som de som bor där. Genom enkätsvaren hoppas vi få in kloka synpunkter och bra feedback på förslagen. Vi vill veta vad rimboborna tror kan fungera, vad de ser för möjligheter i förslagen och vad de absolut inte kan tänka sig.

Kommer svaren påverka utgången av tävlingen?

– Svaren kommer absolut att påverka utgången av tävlingen. För kommunen är det viktigt att i så stor utsträckning som möjligt ta hänsyn till rimbobornas önskemål.

Hur väljs det vem som vinner?

– Vinnaren väljs av en internationell jury i december, med input från kommunens projektgrupp där svaren från enkäten kommer väga tungt.

Vad händer med det vinnande bidraget?

– Det vinnande bidraget kan bearbetas vidare tillsammans med kommunen. Om det vinnande förslaget i kombination med något eller några andra av förslagen blir en ännu bättre lösning för Rimbo finns det möjlighet att arbeta ihop dem.  

För dig som vill veta mer

Relaterade nyheter

10 oktober 2023: Unga arkitekter tävlar om att utveckla Rimbo – nu kan du tycka till om bidragen

Öppettider Rimbo bibliotek

Rimbo bibliotek

Om Europan

Mer information om Europan finns på den centrala organisationen Europan Europas hemsida.

Europan Europe (europan-europe.eu)

På Europans youtubekanal kan du träffa en planarkitekt och en översiktsplanerare från Norrtälje kommun som berättar om tävlingsområdet.

Europan 17 Rimbo (youtube)