Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Unga arkitekter tävlar om att utveckla Rimbo – nu kan du tycka till om bidragen

10 oktober 2023

Rimbo centrum är ett av tävlingsområdena i årets upplaga av arkitekttävlingen Europan. Nu presenteras de bidrag som kommit in i tävlingen och du har möjlighet att ge dina synpunkter.

Stort uppochnervänt ankare med texten Rimbo

Från 10 till 30 oktober har du möjlighet att ta del av bidragen via en utställning på Rimbo bibliotek. Under den perioden kan du lämna dina synpunkter i en enkät, antingen på biblioteket eller här på vår webbplats. Svaren i enkäten kommer vara underlag till det fortsätta arbetet med att utse en vinnare av tävlingen.

Tävlingsuppgiften

I Rimbo är tävlingsuppgiften att utforma ett resecentrum för förlängningen av Roslagsbanan och att dubblera stadens storlek. Förslagen ska ta hänsyn till Rimbos historia, ha en hög genomförbarhet samt bevara och utveckla Rimbo-andan.

En gågata i Rimbo centrum med höstgula träd.

Bilden: Rimbo centrum, som är en del av tävlingsområdet.

Tävlingsområdet

Tävlingsområdet ligger i centrala Rimbo, men deltagarna ska ha tagit hänsyn till hela Rimbo i sina förslag. Rimbos tävlingstomt är ett samarbete mellan Norrtälje kommun och fastighetsbolaget Tranvik Projekt AB.

Flygbild över Rimbo med delar av Rimbo centrum inringat i gult.

Bilden: Rimbos tävlingstomt markerat i gult.

Tävlingsbidragen

Åtta bidrag har kommit in för Rimbo och är utställda på Rimbo bibliotek fram till den 31 oktober. Vi vill veta vad rimboborna tror kan fungera, vad de ser för möjligheter i förslagen och vad de absolut inte kan tänka sig. Svaren kommer ligga till grund för kommunens fortsatta arbete med att utveckla förslagen och i kommunens input till den internationella tävlingsjuryn. Vinnaren av tävlingen presenteras den 4 december.

Kollage av datorgenererade bilder föreställande olika förslag på hur Rimbo kan gestaltas.

Bilden: utdrag ur tävlingsbidragen. Bidragen i sin helhet finns på Rimbo bibliotek.

Lämna dina synpunkter

Enkätundersökningen med möjlighet att lämna synpunkter avslutades 31 oktober.

För dig som vill veta mer

Öppettider och adress till Rimbo bibliotek: Rimbo bibliotek