Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Trygg i Norrtälje kommun (TiNK)

Kampanjer

Här finns ett urval av de kampanjer som vi arbetar med.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN. Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna och arrangeras i år för sjunde året i rad.

Veckan är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som under vecka 47 sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld.

Norrtälje kommun har sedan 2017 en kommunövergripande strategi och en handlingsplan utifrån CEMR:s deklaration som tillsammans visar riktning för det våldsförebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck i Norrtälje kommun.

De senaste sju åren har civilsamhälle, myndigheter, regioner, landsting och kommuner gått samman under det gemensamma paraplyet En vecka fri från våld. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och inspirera till lokal och regional aktivitet och samverkan för att på så sätt driva det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen framåt.

Alltför många barn växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. De barn som får stöd av andra vuxna i sin närhet har stor chans att växa upp till friska och starka vuxna. Spela roll! är en kampanj som uppmärksammar barn som påverkas negativt av att vuxna i deras närhet dricker för mycket eller använder andra droger. Kampanjen pågår under vecka 7 varje år och infaller i samband med alla hjärtas dag.

Kampanjen 

Kampanjveckan ”Spela roll” infaller den vecka då Alla Hjärtans Dag är och då uppmärksammar många länder barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.

Kampanjsidan för Spela roll hittar du här

Arrangörer

Blå bandet
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN
Ersta Vändpunkten
Hela Människan
SIMON (Svenskar och invandrade mot narkotika)
Stiftelsen Trygga Barnen
Stockholms Läns Nykterhetsförbund

Varje år genomförs kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt i Norrtälje kommun. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i unga parrelationer.

Våld i ungas relationer är när en ung person använder våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner eller när en ung person blir utsatt av den de är tillsammans med. Det kan också vara någon de träffar, har en sexuell relation med eller har varit tillsammans med. Våldet behöver inte vara fysiskt utan kan vara psykiskt, sexuellt, digitalt eller ekonomiskt/materiellt. Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling. Du har rätt till stöd och hjälp oavsett var du bor.

Unga är en särskilt utsatt grupp, därför är det viktigt att uppmärksamma killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Det handlar dels om att förebygga våld men också om att identifiera den som blir utsatt och den som utsätter. Syftet är att väcka eftertanke hos unga och få dem att fundera över hur deras relationer ser ut och vad som kännetecknar en bra relation.

Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i när svartsjuka innebär kontroll och våld. Ju mer man vet om problemet desto lättare är det att reflektera och prata om det. Kampanjen ska också bidra till mer kunskap bland vuxna, för att du som är ung ska få det stöd och den hjälp du behöver. Kampanjen är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se.

Här kan unga som utsätts eller utsätter andra för våld få stöd och hjälp

Centrala elevhälsan

Den digitala elevhälsan är öppen alla helgfria vardagar mellan klockan 07.30 och klockan 17.00, och nås via webben.

Både elever och föräldrar kan nå en skolkurator eller skolsköterska på stödtelefon.

Telefon: 0176-28 34 41

Du hittar information om Centrala elevhälsan här

Samtalsmottagningen

Öppenvårdsmottagning för barn, ungdomar 0-18 år och föräldrar som behöver stöd för lindriga psykiska besvär.

Telefon: 0176-326 460

Läs mer om samtalsmottagningen här

Ungdomsmottagningen

Träffar unga som är mellan 12-23 år.

Svarar på sex-och samlevnadsfrågor samt har stödjande samtalskontakter.

Via appen Alltid öppet kan ungdomar boka videomöte, alternativt chatta med kurator eller barnmorska.

Telefon 0176-327240

Läs mer om ungdomsmottagningen här

Norrtälje tjejjour

Norrtälje öppnar en tjejjour den 15 februari.

Läs mer om Norrtälje tjejjour här

Instagram: norrtaljetjejjour

facebook: Norrtälje tjejjour

Telefon: 076-062 33 36

Enheten för mottagning och våld i nära relation

Mottagningen har ett särskilt ansvar för dig som är eller tidigare varit utsatt för psykiskt, fysiskt våld eller andra övergrepp av närstående.

Mottagningsnummer för att komma i kontakt med våld i nära relation/Stödcentrum:

Telefon: 0176-710 43

Måndag – fredag 08.30-16.30.

Övrig tid, kvällar, nätter och helger går det att nå Socialjouren:

Telefon: 08-410 200 40

Ring alltid larmnumret 112 vid akut fara.

Enheten för mottagning och våld i nära relation

Här kan unga som utsätts eller utsätter andra för våld få stöd och hjälp

TÄNK OM är en kampanj med syfte att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

Om TÄNK OM

Folkhälsomyndigheten är initiativtagare till TÄNK OM och genomför insatsen i samarbete med Systembolaget, Länsstyrelsen och Polisen. Men många fler är engagerade i TÄNK OM, över hela landet sker ett aktivt arbete av kommuner och frivilligorganisationer. Här i vår kommun är det vi på Trygg i Norrtälje kommun som ansvarar för kampanjen. Alla arbetar vi gemensamt för att underåriga inte ska dricka alkohol.

Det övergripande målet för TÄNK OM är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar genom att få tonårsföräldrar att:

  • förstå riskerna med en tidig alkoholdebut
  • inse vikten av tydlig gränssättning, normer och värderingar kring alkohol
  • aktivt avstå från att köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år
  • känna till att tonåringar främst får alkohol från kompisar och kompisars syskon.

Arbetet fokuseras kring årets stora risktillfällen då många unga dricker alkohol för första gången och då många unga dricker sig berusade:

  • valborg
  • skolavslutning
  • festivaler
  • skolstart
  • halloween/höstlov
  • nyår

Tänk om i jul och nyår

Vid ledigheter som jul och nyår ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Därför riktar många kommuner i länet nu extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar.

Om du som förälder säger tydligt nej till att ge din yngre tonåring alkohol, blir det dessutom lättare för äldre syskon och kompisar att göra detsamma. Just pojkvänner/flickvänner, kompisar och deras syskon är nämligen den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Visste du att:

Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar dricka vid tidigare ålder och dricker mer än dem som inte fått smaka på alkohol hemma.

Nyårstips till föräldrar:

1. Låt inte minderåriga smaka på alkohol oavsett mängd och om du är närvarande eller ej.

2. Enas om vad som gäller kring alkohol inom familjen och med andra föräldrar inför nyårsfirandet. Gemensamma regler är lättare att hålla.

3. Äldre kompisar är de som oftast förser tonåringar med alkohol. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är okej eller inte i er familj. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.

Många barn och unga möter julen med en klump i magen. Tyvärr alldeles för många. 385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig. Är du redo att göra julen till barnens?

Vad är Vit Jul?

Vit jul är en kampanj initierad av nykterhetsrörelsens fyra organisationer:

Här i vår kommun är det vi på Trygg i Norrtälje kommun som inför varje jul valt att uppmärksamma kampanjen och arbetet med att alla barn har rätt till en lugn jul.

Vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol. Och när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt – då står inte längre julen för något tryggt.

Vad kan jag göra?

Du kan göra tre enkla saker: 

  1. Ta ställning för en Vit jul.
    Det absolut enklaste du kan göra bland allt julstök, julklappsshopping och adventsfirande är att säga nej: till alkohol. Och istället fokusera helt och hållet på det som spelar roll: barnen.
  2. Ge en gåva till kampanjen så att de ideella organisationerna kan ordna flera aktiviteter och ordna en trygg miljö för de barn som kanske inte har någon annanstans att ta vägen under jul.
  3. Avstå att ge bort alkohol i julklapp

 

Tillsammans gör vi julen till barnens och ser till att ge dem fina minnen!

Vill du läsa mer om vad Vit Jul innebär så besök gärna deras webbplats: Vit Jul

Oro för barn

Vi vet att julen kan vara en jobbig tid för många. Man kan ha det tufft andra tider på året också. Men alla är värda att få må bra och känna sig trygga. Du och andra i din närhet har rätt att bli lyssnade på och få stöd – oavsett om du är barn, ung eller vuxen, och oavsett om du vill prata om egna upplevelser eller din oro för någon annan. Om du känner oro för ett barn hänvisar vi till att göra en orosanmälan hos Socialtjänsten. 

Ring 112 om du eller någon annan är i direkt fara. Om du har akuta sociala problem på kvällar, nätter och helger, kan du också kontakta socialjouren på tel. 08 - 410 200 40. De arbetar till exempel med akut ekonomiskt stöd, barn och ungdomar som far illa, och våldsutsatthet. 

Senast ändrad: 2023-10-05