Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Konst i Ån 2022

På den här sidan hittar du allt om årets utställning i Norrtäljeån – Konst i Ån 20212. Utställningen pågår 1 juli - 14 augusti.

Bilden föreställer ett tidigare konstverk i Norrtäljeån

På bilden visas ett tidigare konstverk från Konst i Ån

Om Konst i Ån 2022

Utställningen startades som ett konstnärsdrivet projekt år 2002 och drivs sedan 2014 i Norrtälje Konsthall, Norrtälje kommuns regi. Utställningen äger rum i och i anslutning till Norrtäljeån som rinner genom Norrtäljes innerstad ut i Östersjön.

Norrtälje 400

I år är det 400 år sedan dåvande kung Gustav II Adolf gav Norrtälje stadsprivilegier. Årets Konst i Ån vill belysa och ställa frågor kring hur olika äldre berättelser och historiebeskrivningar om staden kan påverka dess framtid. En historiebeskrivning i traditionell bemärkelse är oftast linjär och går från A-Ö. Hur kan olika konstnärliga processer öppna upp till förändring, samtal om staden och ett alternativ till den traditionella historiebeskrivningen?

De nio utvalda konstverken belyser olika ämnen och lyfter upp platser kring å-rummet som betraktaren kanske inte tidigare uppmärksammat. Utställningen innehåller flera olika material, uttryck och innehåll som skulpturer och installationer. Varje konstverk står för sig själv och bär på en egen berättelse och identitet.

Deltagande konstnärer

Totalt deltar 10 konstnärer och i år följer utställningen en längre sträcka än tidigare. De deltagande konstnärerna är: Ina Eriksson, Leyun Wang, John Maclean, Linda Shamma, Melanie Wiksell och Aski Dahl, Mattias Bäcklin,
Åsa Stjerna, Jan Carleklev, Sophi Vejrich.

Invigning

Den 1 juli invigs årets utställning i Gustav II Adolf park klockan 12.00. Samtidigt invigs även muralmålningen Watch you Grow som är skapad av konstnären Amara Por Dios. 

Bengt Ericsson (C), ordförande i kultur och fritidsnämnden inviger utställningen och muralmålningen tillsammans med Helen Hedensjö, chef för Norrtälje konsthall. De deltagande konstnärerna närvarar och DJ Nikodeamus spelar.

Fysiskt guidade visningar

Efter uppehåll på grund av Coronaviruset bjuder vi återigen in till fysiska guidade visningar. Det finns även QR-koder på skyltarna som är placerade vid respektive verk.QR-koderna leder till Konst in Åns webbplats där det finns en guidad visning samt bildmaterial. Det finns broschyrer om utställningen på Turistbyrån och konsthallen, samt på webbsidan.

Konst i Ån KIDZ

För barn finns Konst i Ån KIDZ. Alla barn kan låna en ryggsäck från konsthallen. Ryggsäcken innehåller material och så kan familjen vandra tillsammans längs ån och se, undersöka och göra – Konst i Ån KIDZ.

Till Kultur
Senast ändrad: 2022-06-21
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.