Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Roslagsmuseet

Personalen på Norrtälje Museer arbetar för fullt med att planera verksamhet och utställning inför öppnandet av Roslagsmuseet våren 2023.

Fasaden på byggnaden gevärsfaktoriet

Restaurering av gevärsfaktoriet har pågått under hela 2022 och bedöms vara klar till februari 2023. Därefter börjar inflyttningen i museet och bygget av den första utställningen. Museet planeras att öppnas i våren 2023. Den första utställningen ska handla om huset och dess historia.

Museets verksamhet

Gevärsfaktoriet består av flera rum i olika storlekar. Bottenvåningen består bland annat av en inbjudande entré, kulturarvsbyrå samt ett rum med fokus på byggnadsvård. Den första utställningen ska handla om huset och dess historia. Utställningen ska visa vilka avtryck människorna gjort, vilka som bott och verkat i byggnaden. Berättelsen om kvarteret Faktoriet kommer fram genom tillbakablickar, föremål och tekniska lösningar. Platsen beskrivs under olika skeenden och bland annat lyfts frågan om varför ett gevärsfaktori anlades här.

Byggnadsvård

Ett rum kommer fokusera på byggnadsvård och hur renoveringarna har sett ut under åren. Dels för att väcka intresse för äldre tiders hantverk och även för att hjälpa invånare som söker kunskap i ämnet. Det ska också finnas ett rum som ska vara uppbyggt som ett sceneri där besökarna mer fritt kan känna på föremål som inte är museiföremål och leva sig in på ett annat sätt i historien.
Gevärsfaktoriet har agerat museum under en större del av 1900-talet och ett rum ska ägnas åt museets historia med avstamp i grundandet av Roslagens fornminnes- och hembygdsförening. År 1972 bildades stiftelsen Roslagsmuseet.

En mötesplats

Övervåningen på gevärsfaktoriet är en stor och öppen yta med snedtak. Här ska pedagogiskt arbete med skaparverkstad, workshops och föreläsningar kunna bedrivas. Det ska också vara en mötesplats för föreningar, skolklasser, föreläsningar och andra evenemang.

Namnet

Beslutet om att namnge museiverksamheten i gevärsfaktoriet till Roslagsmuseet togs på kultur- och fritidsnämnden den 22 september. Den verksamhet som tidigare bedrivits i gevärsfaktoriet fram till 2008 hette Roslagsmuseet. Att namnet lever vidare är förankrat med stiftelsen Roslagsmuseet och styrelsen beviljade enhälligt förslaget.

Till Kultur
Senast ändrad: 2022-10-18
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.