Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Modersmålsundervisning i grundskolan

Ditt barn har rätt till undervisning i sitt första språk, modersmålet när det går i grundskolan. För att ditt barn ska kunna få modersmålsundervisning krävs det att du eller barnets andra förälder pratar språket till vardags.

Språket är grunden

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Att ha tillgång till sitt modersmål underlättar också språkutveckling och lärande inom olika områden. Undervisningen i ämnet modersmål ska syfta till att ditt barn utvecklar kunskaper i och om sitt modersmål.

Krav för modersmålsundervisning

För att få modersmålsundervisning krävs det att:

Du som förälder vill att ditt barn får undervisningen och att språket talas hemma till vardags. Ditt barn som går i årskurs 1-9 behöver ha grundläggande
kunskaper i språket. Det måste finnas minst 5 stycken elever i kommunen som vill ha undervisning i samma språk.

Ditt barn får betyg i ämnet modersmål i årskurs 6-9.

De nationella minoritetsspråken

Sverige har fem nationella minoritetsspråk. Om ditt barn tillhör en nationell minoritetsgrupp har barnet rätt att i förskolan och skolan vidareutveckla sitt minoritetsspråk. Till skillnad mot övrig modersmålsundervisning behöver inte språket vara det dagliga umgängesspråket. Regeln om minst 5 elever gäller inte för de nationella minoritetsspråken.

De fem nationella minoritetsspråken är:

  • finska
  • jiddisch
  • meänkieli
  • romani chib
  • samiska.

Du ansöker om modersmålsundervisning i ett nationellt minoritetsspråk på samma sätt som du ansöker om övrig modersmålsundervisning.

Har du frågor kan du kontakta vår modersmålssamordnare. 
Mona Valdenström
Telefon: 0176-71154
E-post: mona.valdenstrom@norrtalje.se

Senast ändrad: 2023-01-03