Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Arkitekten har ordet – Hamnens mest tjärleksfulla hus

17 maj 2018

Med stora terrasser, branta sadeltak, orangerier och en publik takbar ska kvarteret Fartyget med huset Tjärleken i spetsen bli en ny mötesplats i Norrtälje Hamn – mitt emellan Hamnparken i norr och nya bron Havslänken mot Societetsparken i söder. Cirka 140 bostadsrätter ska designade av arkitektkontoret Arkitema, på uppdrag av Wästbygg. Ansvarig arkitekt Matilda Bäcklund berättar vem hon tänkt på när hon ritade huset, vad som händer just nu och hur mycket tjära som ska användas.

Vem kommer trivas i Tjärleken?

– Personen jag har tänkt på under skissarbetet har många ansikten – jag kan se att det är Martin i 20 års-åldern som vill flytta hemifrån, och som äntligen hittar en etta att trivas och vara nöjd med. Jag ser småbarnsfamiljen framför mig, dem som tröttat på bostadsmarknaden i Stockholms innerstad och längtar till en barnvänlig småstad som Norrtälje. Jag ser Karin 48 år som lämnar sin 3:a för en liten 2:a här, där det händer. Och paret som är 65+, som hade tänkt flytta till sitt sommarnöje men som ser stora fördelar med en lägenhet med utsikt istället.

Varför vill man bo just här?

– Kvarteret har söderläge mot Hamnpromenaden och Norrtäljevikens inlopp. På andra sidan vattnet ligger Societetsparken. Området får minimal biltrafik, Östra Rögårdsgatan får genomfartstrafik och den är utformad att bli en trevlig stadsgata. Mot norr har kvarteret utsikt över Hamnparken, så även här ges många möjligheten att kombinera vacker utsikt med urbant boende. Sist men inte minst har alla tillgång till en prunkande, intim innergård och gemensamma lokaler i orangerier på taket. Jag vill vända på frågan: varför skulle man inte vilja bo här?

Beskriv lägenheterna?

– Här finns allt från små ettor, effektiva fyror, mini-tvåor och treor på spatiösa hörnlägen. Här finns plats för människor i olika livssituationer och det är blandningen som skapar sammanhållning i ett kvarter. Arkitekturen har både karaktär, gemyt och finess. Vi lägger stor vikt vid entrén till lägenheterna, att det skall kännas skönt att komma hem. Det kan handla om hur vi planerar ljusinfall och siktlinjer, eller att vi gör lite extra plats i hallen. Tjärlekens läge gör att lägenheterna generellt planeras utifrån ljus och utsikt.

Har alla lägenheter balkong?

– Ja, alla har balkong, med varierande utsikt. Från många av dem ser du vattnet. Vi utformar lägenheter som tillvaratar känslan av att bo supercentralt samtidigt som man har de stora vidderna runt knuten.

Hur utmärker sig Tjärleken i hamnen?

– Husen har ett originellt taklandskap med växelvis platta tak och branta sadeltak, och vissa partier utformas som orangerier. Vi kallar dem ”orangerilanternor” eftersom de kommer lysa som lyktor i natten när de är befolkade. Orangerierna kommer att fungera som växthus och möteslokaler i ett, ett extra vardagsrum. Totalt planeras sex stycken orangerier i kvarteret Tjärleken – fem för de boende och ett som är publikt. Där blir det en takbar och mot Hamnstråket lär det lysa lite extra, det blir en magnet och väl synlig referenspunkt för Norrtälje hamn!

Var kommer inspirationen ifrån?

– Från Norrtälje. För oss var det viktigt att knyta an till Norrtälje stads historiska bebyggelse med sin gemytliga stadskärna. Vi har självklart inspirerats av läget vid vattnet, intill bron mot Societetsparken. Tjärlekens sydostliga hörn är en viktig korsning; Hamnpromenaden möter stråket mellan Societetsparken och Hamnpromenaden, vid den nya vackra bron Havslänken. Arkitekturen har därför markerats lite extra på detta hörn. Det kommer att bli ett populärt hörn att mötas vid.

Den nya detaljplanen för kvarteret Fartyget beräknas vara klar i slutet av 2018 och byggnationen av Tjärleken planeras starta 2020. Vad händer just nu?

– Just nu befinner vi oss i ett detaljplanskede vilket innebär att man har tagit in synpunkter kring den föreslagna bebyggelsen. Nu arbetar vi in synpunkterna i planen och uppdaterar förslaget.

Slutligen, hur mycket tjära kommer att användas?

– Det är omöjligt att säga i dagsläget. Vår ambition är att använda materialet eftersom det ger en vacker lyster och är ett rötbeständigt impregneringsmaterial. Det är ett traditionellt material med karaktäristisk doft som för tankarna till kustsamhällen.

Fakta

Arkitektbyrå: Arkitema Architects
Projektnamn: Tjärleken
Boendeform: Bostadsrätter
Antal lägenheter: cirka 140
Antal rum: 1-5
Area: cirka 30 kvm – cirka 125 kvm
Säljstart: 2020
Planerad inflyttning: 2022
Adress: Östra Rögårdsgatan, Hamnpromenaden, Hamnvägen och Skutgatan
Byggherre: Wästbygg Projektutveckling