Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunstyrelsen i korthet 8 april 2024

9 april 2024

Här är några av de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde 8 april.

Laddning för båtar och bilar i Rävsnäs hamn

Norrtälje kommun ska nå hela vägen till nettonoll utsläpp 2045. En del i detta är att förstärka laddinfrastrukturen i hela kommunen. Igår beslutade därför kommunstyrelsen att förse ungefär hälften av de bilplatser i Rävsnäs hamn som kommunen hyr ut med elbilsladdning. Dessutom får nio av båtplatserna vid Södra kajen i Rävsnäs hamn laddplatser. Norrtelje Energi kommer under året också bygga sex laddstationer på den övre parkeringen som är öppen för allmänheten.

Årsredovisning 2023

Norrtälje kommuns resultat för 2023 uppgår till 288,0 miljoner kronor, vilket motsvarar en positiv avvikelse mot budget med 214,4 miljoner kronor. Resultatet motsvarar ett överskott på 6,6 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Årets resultat i kommunkoncernen uppgår till 253,0 miljoner kronor efter skatt. År 2022 uppgick resultatet till 576,2 miljoner kronor. Kommunstyrelsen beslutade att låta kommunfullmäktige fastslå åresredovisingen.

ÖP2050 och FÖP Norrtälje stad ut på granskning

Förslaget till Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun och Fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad har under våren 2023 varit ute på samråd. Efter det har översiktsplanen reviderats och kommunstyrelsen har nu beslutat att båda ska ut på granskning från 17 april till 17 juni.

Beslut om det lokala brottsförebyggande rådet

Kommunens brottsförebyggande råd (BRÅ) ska besluta om vilka åtgärder som kommunen arbeta med för att förebygga brott och se till att brotts- och otrygghetsproblem i kommunen effektivt kan förebyggas med de insatser och aktörer som är bäst lämpade. Rådet ska vara ett forum för fortsatt samarbete med polisen, och en plattform för uppföljning av det gemensamma medborgarlöftet. Åtgärdsplanen ska utvärderas varje år och uppdateras minst vartannat år. Åtgärdsplanen ska beslutas av kommunstyrelsen.

Ny livsmedelspolicy

Kommunstyrelsen antog en ny livsmedelspolicy för kommunen. Den inriktar sig tydligare mot hållbara livsmedelsinköp, särskilt lokala och svenska varor. Förändringen inkluderar en förenklad policy och en ny vision som framhäver betydelsen av kvalitetsinköp för hållbar utveckling. För att underlätta för lokala producenter föreslås även anpassningar i upphandlingsprocessen, samtidigt som överdrivna krav som kan leda till överprövningar bör undvikas. Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige.