Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Så tyckte invånarna i dialogen inför arkitekturpolicyn

13 mars 2024

I början av mars genomfördes en invånardialog då vi frågade invånare vad Norrtälje kommun var för dem. Så här löd svaren!

Kollage av kvinna man och massor av byggnader

I arbetet med att ta fram en arkitekturpolicy för kommunen ingår att ta reda på vad vi har för utgångsläge och vad som är viktigt att bevara och ta hänsyn till i framtida utveckling. Vad passar då bättre än att fråga våra invånare?

Genom att fråga invånaren vad den tycker ville vi också skapa ett engagemang och en medvetenhet kring samhällsbyggnad och hur gestaltningen av olika platser påverkar hur vi mår, var vi vill vara och hur platser fungerar.

– Vi ville få svar på frågan "vilka platser fungerar bra", berättar Charlotte Köhler, stadsarkitekt i Norrtälje kommun och projektledare för arbetet med arkitekturpolicyn. Vilka platser har vi idag där människor vill stanna upp och vara. Där man trivs och känner sig trygg. Men också få höra vad folk tänker när de hör Norrtälje, identifiera vad som är Norrtäljekänslan.

Analog och digital dialog

Invånardialogen började med en tur på stan i Norrtälje där vi pratade med invånare om deras tankar kring kommunen i allmänhet och kanske framförallt om Norrtälje stad.

en kvinna och en man står på en gata och pratar med människor

Bilden: Charlotte Köhler, stadsarkitekt och Bojan Afolter, planarkitekt, pratar med invånare i Norrtälje stad

En man och en kvinna i norrtälje stad

Bilden: Ulrika Spets och Roland Madarasz gav sina tankar om Norrtälje stad: "Kullerstenarna i stan och de vackra träslagen i hamnen, det blir som en saga möter storstad".

Dialogen på stan följdes upp med en digital dialog där vi ställde frågorna:

  • Vilken plats tycker du bäst gestaltar eller representerar Norrtälje kommun?
  • Vilken är din favoritplats i kommunen?
  • Vilken är din favoritbyggnad i kommunen?

Vi har ett resultat…

På frågan om en plats eller byggnad som särskilt betyder något eller representerar Norrtälje, kom ofta de äldre husen i Norrtälje stad på tal, bland annat Lilla torget med Wallinska gårdarna.

NORRTÄLJE 2014-06-26Bebyggelse vid Lilla Torget i centrala Norrtälje.  Foto: Johan Bjurer / TT Kod: 10431

Bilden: lilla torget med de Wallinska gårdarna

– Det är en tydlig signal till oss att det är platser viktiga att vårda, säger Charlotte.

Andra platser som lyftes är skärgården, sommarstugan och platser med en stark personlig historia, som mormor och morfars landställe.

Vi fick även in svar som lyfte fram det nya. Hamnen med sina bostadskvarter och Hamnpromenaden uppskattas av många av de som svarat på enkäten.

Totalt kom det in 114 svar i den digitala enkäten och via sociala medier.

Några av de inkomna svaren:

  • För mig är Norrtälje en rofylld oas, när man kommer från Stockholm. Att gå längs ån från Lommaren till utloppet i Hamnen, se fiskar, änder och sjöfågel, dessutom gammal bebyggelse längst ut på strandkanten. Norrtälje är staden med småhus och höghus, unga och äldre i varje stadsdel. Det är nära till äventyr och nära till trygghet. Inte konstigt att vi alla vill bo i Norrtälje.
  • Nära ut till Skärgården, brusande ån, gå över de fina broarna, se de välbevarade husen, uppleva all kultur. Hamnpromenaden, som blev så fin. Sommar som vinter med växter och belysning.
  • De äldre husen Gamla stan längs  med ån, men också ”Manhattan skyline” i hamnen. Det gamla och det nya är en häftig kombo som alla mina gäster häpnas över.
  • Älmsta där Väddö kanal och Ortala bruk med sin historia möter nybyggaranda, framtidstro och aktiviteter i de många frivilliga i föreningslivet (exempelvis Kanalparken)
  • Skärgården och landsbygden. Det är unikt. Småstäder finns i hela Sverige. I Roslagens skärgård och landsbygd växer det fram en miljö som skapas av invånarna själva.
  • Riddersholm. Vacker natur och havet. Örnarna som seglar i skyn.
  • Vätö. Det är mitt hem.
  • Blidö. Representerar kommunen med: 
  • Landsbygd. Gemenskap. Lugn. Smultronställen. Skärgårdsbor.
  • Elverket vid ån med det lilla vattenfallet o alla fåglar o bänkarna man kan sitta på. Det är en miljö som är levande. Vatten fåglar o människor som vistas där . Bänkar att sitta på o vila o den gamla miljön runt.

Charlottes reflektioner efter invånardialogen

– Generellt är Norrtäljes styrkor bredden av utbud av olika miljöer och platser, men med ett djup av vår historia och kulturmiljö. Norrtälje stads styrka är skalan och identiteten av en mindre stad. Vi ska inte konkurrera med Stockholm, säger hon.

Stadsarkitektens bästa råd

Arkitekturpolicyn beräknas antas till sommaren 2024. I väntan på det, vilket är Charlottes bästa tips till den som står inför ett byggprojekt, stort som litet?

– Utgå från platsen förutsättningar. Vilka värden finns här som är värda att bevara och hur stärker vi upp med nya värden och funktioner för att skapa en levande, trygg och inkluderande plats?

För dig som vill veta mer

Arkitekturpolicy