Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Ny e-tjänst ska underlätta för unga att påverka

6 mars 2024

En tredjedel av Norrtälje kommuns ungdomar vill vara med och påverka frågor som rör kommunen – samtidigt vet många inte hur de gör. Nu lanserar Norrtälje kommun en e-tjänst och samlingssida med information om hur ungdomar kan påverka kommunen.

Ungdomar står framför medarbetare på Norrtälje kommun. Till höger är bild inklippt på en ungdom som fyller i en enkät.

Resultatet från en undersökning som genomfördes under hösten visar att 31 procent av Norrtälje kommuns ungdomar inte vet vilka möjligheter som finns att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen. Nästan lika många anser att möjligheterna att föra fram sina åsikter är små eller omöjliga medan omkring 36 procent tycker att möjligheterna är ganska stora eller stora.

– Vi vill såklart att alla ungdomar ska känna att de kan vara med och påverka. Nu har vi skapat en e- tjänst för att göra det tydligare var man kan lämna förslag som ungdom och vi har sammanställt information på norrtalje.se om andra sätt ungdomar kan vara med och bidra med sina idéer, säger Liv Hellstrand på Trygg i Norrtälje kommun.

49,4 procent av ungdomarna har under det senaste året diskuterat samhällsfrågor och politik med vänner eller familj. Dessutom har 41,8 procent delat eller gillat inlägg om samhällsfrågor och politik i sina sociala nätverk.

– Det här visar ändå att det finns ett högt engagemang kring samhällsfrågor och att ungdomar faktiskt vill vara med och påverka. De tankar och idéer som skickas in via den nya e-tjänsten kommer hamna hos oss på Trygg i Norrtälje kommun och om det behövs skickar vi vidare det till berörd förvaltning, säger Liv.

Den 10 maj fortsätter arbetet i form av dialog mellan ungdomar och beslutsfattare på Aktivitetshuset Magasinet på Rodenymnasiet.

Om undersökningen

Undersökningen finansieras dels av kommunen men även via EU-projektet ”Unga påverkar”, som syftar till att öka ungas delaktighet och inflytande i Norrtälje kommun. Under 2023 inleddes det första steget genom att samla in åsikter från cirka 1000 ungdomar i Norrtälje kommun.

EU logotyp samt texten Medfinansieras av Europeiska unionen

För dig som vill veta mer

Ung och har idéer? Så kan du påverka