Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Därför placerar vi ut vita fyrkanter – årets flygfotografering närmar sig

14 mars 2024

Inför årets flygfotograferingen placerar Norrtälje kommuns geodataavdelning ut så kallade flygfotosignaler på utvalda ställen i kommunen. Det är viktigt att dessa inte tas bort eller flyttas innan fotograferingen är klar.

Bild på en flygfotosignal.

Under april kommer flygfotograferingen att utföras över delar av Norrtälje kommun samt över våra grannkommuner. Dessa flygfotograferingar görs i regel en gång per år.

Flygsignalerna består av en vitmålad fyrkant på 25 x 25 centimeter med svartmålad ram runt. De kan vara målade direkt på berg, asfalt eller annan hårdgjord och jämn yta. De kan också vara målade på en betongplatta eller en pappsignal ute på ängsmark eller i närheten av åkermark. De vita signalerna syns i flygbilderna och den svartmålade ramen runt om hjälper till att höja kontrasten och tydligheten.

Flygbilderna används som underlag vid översiktsplanering, grundkartor till detaljplaner och de nybyggnadskartor vi tar fram för husbyggnation.

Flygfotosignalerna får inte tas bort eller flyttas

Det är viktigt att de signaler vi nu placerar ut inte tas bort eller flyttas. De måste finnas på exakt samma ställe tills flygningen är klar. De får tas bort efter den sista maj.

Flygfoto 3.JPGBild på en flygfotosignal.

Flygfoto 1.JPG
Bild på en flygfotosignal.

För mer information

Joakim Schillén
Geodatachef
E-postadress: Joakim.schillen@norrtalje.se
Telefonnummer: 0176-710 00 (Kontaktcenter)

För dig som vill veta mer

Flygsignalerna används för att de många flygbilder som tas under fotograferingstillfället ska kunna orienteras och hamna på rätt plats i det nationella koordinatsystem SWEREF 99 18 00 (den lokala projektionszon som Norrtälje kommun hör till).

Signalerna måste finnas utlagda innan flygfotograferingen börjar och det är viktigt att de inte tas bort, flyttas eller skyms innan flygfotograferingen är genomförd eftersom det kan påverka kvaliteten på flygbilderna och då också på positioner och höjder på objekt i våra kartprodukter. Flygfotograferingen brukar vara klar i slutet av maj. Vi kan inte styra över när flygfotograferingen sker, då den är beroende av flera utomstående faktorer såsom väder och vind, snöläge, lövsprickning och tillgänglighet på flygplan.

Kartor och mättjänster i Norrtälje kommun