Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Stadsbyggnadsprojektet Lommarstranden pausas

9 februari 2024

De radhus som byggs i den nya stadsdelen kommer färdigställas som planerat med inflyttning i april. För resterande kvarter har kommunen och husbyggarföretagen förhandlat fram tillträdet till senast 2029.

Illustration över Lommarstranden

Vilka husbyggarföretag som ska bygga resterande kvarter är redan avtalade, men dessa har önskat att få skjuta på sitt tillträde till marken, och därmed också på att betala för den, på grund av den osäkerhet som finns på marknaden just nu.

– Vi har förhandlat med exploatörerna för att komma fram till hur vi ska lösa det här på bästa sätt för alla parter, säger Alex Lund Riboe som är projektledare för Lommarstranden.

Finns stor vilja att färdigställa

Nu har tilläggsavtal skrivits med samtliga av de husbyggarföretag som ska bygga i Lommarstranden, vilka är Credentia AB, Kärnhem AB, Lommarskogen Utveckling AB och Magnolia Bostad AB. De får skjuta upp sitt tillträde till senast januari 2029. I avtalet regleras också förutsättningarna för senareläggandet och parternas åtaganden, bland annat ska husbyggarföretagen stå för de faktiska merkostnader som kommunen får till följd av senareläggningen.

Om exploatörerna vill tillträda marken och börja bygga tidigare, så får de det. Därför är det svårt att svara på när utvecklingen av Lommarstranden kommer sätta fart igen. Om alla tillträder i januari 2029 beräknas projektet vara färdigställt 2035. Alex poängterar att det finns en stor vilja att färdigställa projektet utan ytterligare förseningar.

– Risker finns alltid. Dock är anledningen till senareläggningen den lågkonjunktur som stundades och vi nu är mitt uppe i. Konjunkturer går som bekant i cykler. Hur länge denna lågkonjunktur kommer hålla i sig vet ingen. Mycket pengar är investerat i dagsläget både från kommun och exploatörer. Det enda sättet att kunna få tillbaka sin investering är att färdigställa, säger han.

Porträttbild på en mörkhårig man med vit skjorta

Bilden: Alex Lund Riboe, projektledare för Lommarstranden

Gör klart runt radhuskvarteret

I Lommarstrandens östra delar håller stadsdelens första kvarter på att växa fram. Det är 26 radhus som byggs av Obos Kärnhem. När de är klara kommer kommunen finplanera och färdigställa gator, gångvägar och planteringar runtomkring kvarteret. Allt för att det ska bli så trivsamt som möjligt för de som flyttar dit.

– Från projektets sida vill vi att platsen ska kännas inbjudande och andas Lommarstranden även i senareläggningsskedet. Det ska fortfarande vara attraktivt att bo i denna fina stadsdel, säger Alex.

Inflyttning i radhusen beräknas påbörjas i april i år.