Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Spela roll för barn som växer upp med någon som dricker för mycket

13 februari 2024

Spela Roll! återkommer årligen kring alla hjärtans dag och handlar om att sätta fokus på situationen för barn och unga som växer upp med någon vuxen som dricker för mycket alkohol. I år äger veckan rum den 12–18 februari.

Kille som håller sin hand för sitt ansikte. Bredvid står texten "Spela roll"

Syftet med Spela roll! är att sprida kunskap och väcka samtal om hur barn påverkas av att växa upp med vuxna som dricker för mycket alkohol. Målet är att öka medvetenheten och förståelsen för barnens situation. Men också hur omgivningen kan spela roll. För alla kan spela roll. Som lärare, ideellt engagerad idrottsledare, granne och medmänniska – alla kan spela roll.

Under den här veckan är det även många andra länder som uppmärksammar barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.

Aktiviteter under veckan

Under Spela roll!-veckan genomförs olika aktiviteter runt om i hela landet. Det är allt ifrån länsstyrelser och kommuner till organisationer, föreningar och privatpersoner som tar olika initiativ för att uppmärksamma frågan.

2024 års digitala och kostnadsfria seminarier sänds digitalt klockan 14.30–15.30 via länk nedan.