Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Nu påbörjas konstprojektet i tunneln under Estunavägen

12 februari 2024

Under våren 2024 kommer konstnärsgruppen Streetcorner genomföra ett konstprojekt i tunneln under Estunavägen i Norrtälje. Projektet kommer genomföras tillsammans med barn och är en del av konceptet glada skolvägar.

kollage med gångtunnel och penslar och färg

Målet med projektet är att tunneln ska bli ett konstverk som uppskattas både av boende i området, barn som går i skola och förskola där och alla som passerar genom tunneln. Tunneln är ett trafiksäkert val förbi den högt trafikerade Estunavägen och konstverket ska bidra till en trygg, trivsam och rolig tunnel som barn och vuxna gärna vill använda.

– Vi vill skapa lustfyllda lekfulla miljöer där barnen ska komma tryggt till skolan på ett roligt och spännande sätt. Det är extra roligt att barn och unga själva får vara med och skapa konstverket, berättar Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsutveckling.

Involverar barn och unga från trakten

Streetcorner kommer involvera barn och unga, huvudsakligen i åldrarna 10–13 år, för att utforma konstverket i tunneln. Under våren genomförs aktiviteter för att förbereda inför målningen, som kommer ske i maj.

– Vi ser så mycket fram emot att få sätta färg på tunnlarna vid Lommarvägen tillsammans med barn från trakterna. Innan själva målandet av tunnlarna så kommer vi ha olika träffar där barnen får prova på tekniker, lära sig om muralkonst och ta fram en skiss. Det kommer att gå att följa vår medskapande process på vår Instagram för den som är nyfiken, säger Johanna Persdotter, projektledare på Streetcorner.

Konstprojektet sker med bred samverkan. Projektet leds av Samhällsbyggnadskontoret i nära samverkan med Kultur- och fritidsförvaltningen, Wigulfskolan, Roslagsbostäder och Hyresgästföreningen.

Ska göra den trygga skolvägen roligare

Konstprojektet är en del av stadsutvecklingsprojektet Övre Bryggårdsgärdet, där området längs med Baldersgatan, från stadskärnan och norrut mot Färsna, ska omvandlas från industriområde till gröna, lekfulla kvarter. Stort fokus i projektet Övre Bryggårdsgärdet ligger på trygghetsskapande och aktiverande åtgärder, där konceptet glada skolvägar är en viktig del.

Glada skolvägar är ett sätt att göra vägar som är trafiksäkra för barn trivsammare och ett mer attraktivt val. Det kan göras med hjälp av till exempel konst eller lekfulla inslag i miljön som inspirerar till aktivitet och rörelse. Gång- och cykelvägen på Övre Bryggårdsgärdet, som tunneln under Estunavägen är en del av, är den första gång- och cykelvägen som konceptet appliceras på.

– Barnen väljer inte alltid den trafiksäkra vägen, framförallt inte om den upplevs som tråkig eller läskig, berättar Carolina. Gång- och cykeltunneln under Estunavägen är trafiksäker och vi vill gärna att barnen tar den när de ska passera vägen. Många barn i den skola som låg där tidigare tyckte tunneln var läskig och var skeptiska till att använda den. Konstprojektet i tunneln är en av åtgärderna för att få den trygga skolvägen att också bli den glada skolvägen, fortsätter hon.